Banjaluka obilježava Dan bez automobila

Objavljeno: 20. 9. 2016 u 14:40h

Povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti od 16. do 22. septembra, Grad Banjaluka će i ove godine brojnim aktivnostima obilježiti Međunarodni dan bez automobila – 22. septembar, čime će se priključiti gradovima širom svijeta koji organizujući ovaj događaj ukazuju na značaj zdrave životne sredine i održivi razvoj. Slogan ovogodišnje sedmice mobilnosti je „Pametna mobilnost. Snažna ekonomija“.

Povodom obilježavanja manifestacije „Dan bez automobila“, u četvrtak, 22. septembra, u vremenu od 17.30 do 19.30 časova biće obustavljen saobraćaj za sva motorna vozila, osim za autobuse javnog prevoza, u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Ulice Vuka Karadžića.

Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Od brojnih aktivnosti planiranih za četvrtak, 22. septembar, izdavajamo besplatan prevoz za sve putnike, koji u periodu od 17.30 do 19.30 časova, uđu u autobuse na stajalištima kod RK „Boska“ ili kod „Pošte“. Na taj način daće se prednost ovom vidu saobraćaja i skrenuti pažnja građanima da se opredijele za što češće korištenje javnog prevoza umjesto putničkih automobila.

U istom periodu, biće izvršeno mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u parku „Petar Kočić“, te urađena uporedna analiza podataka kada je saobraćaj obustavljen sa podacima kada se saobraćaj odvija.

Na Dan bez automobila, EU info centar u BiH u partnerstvu sa Gradom i Centrom za životnu sredinu – organizuje biciklijadu u cilju promocije korištenja bicikla kao održivog i ravnopravnog vida transporta. Start je u 18 časova na Trgu Krajine, a za najuspješnije predviđene su i nagrade. Na dan održavanja biciklijade biće upriličeno i zvanično otvaranje EU info kancelarije u Banjaluci, na adresi Marije Bursać 2.

Za najmlađe sugrađane od 10 do 13 časova, biće organizovano takmičenje biciklom na poligonu spretnosti koji će ove godine biti postavljen na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti RS. Poligon predstavlja vid rekreacije kroz zabavu ali i promociju biciklističkog prevoza kao zdravog načina života i promocija „ekoloških“ prevoznih sredstava. Najspretniji vozači bicikla i oni koji pokažu najbolje znanje na testu iz saobraćajnih propisa dobiće nagradu. Za osvojeno prvo mjesto u vožnji bicikla nagrada je bicikl i svjetlloodbojni prsluk.

Manifestacija „22. septembar – Dan bez automobila“ je za Grad Banjaluku postao određena vrsta praznika, te ovim putem misleći globalno, a radeći lokalno pokazujemo naše opredjeljenje i nesebično se zalažemo za unapređenje života u gradu, poboljšanje kvaliteta vazduha i čistiju i zdraviju životnu sredinu.

Ovogodišnji Dan bez automobila, zajednički organizuju: Grad Banjaluka, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Auto-moto savez RS, Auto moto društvo Banjaluka, EU info centar, Centar za životnu sredinu i banjalučki prevoznici.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/banjaluka-obiljezava-dan-bez-automobila/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])