Filmski festival u Domu omladine

Objavljeno: 29. 8. 2016 u 15:01h

Šesti Filmski festival o osobama sa invaliditetom, kojeg organizuje Humanitarna organizacija „Partner“, održaće se 29. septembra u banjalučkom Domu omladine. Filmovima, koji će se prikazati na festivalu, se ukazuje na različite probleme osoba sa invaliditetom, na njihove mogućnosti i sposobnosti.

Festival je usmjeren na širu javnost, jer je cilj organizatora da društvo osobe sa invaliditetom prihvati kao ravnopravne članove što nije izvodljivo ako će uvijek, kako kažu, da ističu samo svoje probleme.

“Ideja o Festivalu javila se u toku priprema povodom obilježavanja desetogodišnjice rada i postojanja HO „Partner“ 2011. godine. Tada su nam predstavnici Radio Televizije Republike Srpske predložili da organizujemo filmski festival, jer su bili upoznati sa festivalom koji se u to vrijeme održavao u Beogradu. Naš prvi fesival je bio eksperimentalni, prikazano je dvanaest filmova, uglavnom iz Srbije. Filmovi su privukli veliku pažnju publike, imali su veoma dobar odjek, tako da smo odlučili da Filmski festival o osobama sa invaliditetom organizujemo svake godine, to jest da postane redovna aktivnost HO „Partner“. Uspostavili smo saradnju sa Kreativno-afirmativnom organizacijom „Parnas“ iz Novog Sada, koja organizuje Međunarodni filmski festival pod nazivom „Uhvati sa mnom ovaj dan/uhvati film“. Pružaju nam nesebičnu podršku, šalju nam kontakte autora čiji su filmovi prikazivani na njihovom festivalu i promovišu naš festival na stranici svog festivala” – ističe za banjaluka.net aktivistkinja organizacije „Panter“ Dušica Lipovac.

Ona dalje navodi da je svake godine Filmski festival o osobama sa invaliditetom revijalnog karaktera sa ciljem podizanja svijesti šire javnosti o osobama sa invaliditetom, njihovim problemima, potrebama, željama, mogućnostima…

 “Ne želimo favorizovati niti jedan film koji se prikazuje na festivalu. Svaki film zaslužuje jednaku pažnju jer promovišu osobe sa invaliditetom na način na koji to i treba: bez patetike, sažaljenja, promovišući njihove sposobnosti i prava. Filmovi obrađuju različite teme koje se tiču osoba sa različitim oblicima invaliditeta, posvjećuje “jednaku pažnju svima” – naglašava naša sagovornica.

Najveći problem koji se javlja kada je u pitanju sam Festival, naglašava Dušica, jeste kako privući publiku.

“Nažalost, društvo još ne prepoznaje osobe sa invaliditetom kao ravnopravne drugima, već se i dalje dijelimo na „mi i vi“. Na Festival uglavnom dolaze osobe sa invaliditetom, članovi njihovih porodica, njihovi prijatelji… Tek kad Festival krenu posjećivati, prije svega, mladi ljudi koji će kroz par godina biti nosioci društvenih promjena moći ćemo reći da smo u potpunosti zadovoljni” – zaključuje ona.

Filmska umjetnost je jedan od načina da se mijenja svijest o osobama sa invaliditetom kako društva prema osobama sa invaliditetom, tako i samih osoba sa invaliditetom jer i dalje postoje one osobe sa invaliditetom koje nisu sigurne u sebe, koje se stide svog invaliditeta, ne prihvataju ga kao dio sebe.

“Filmski festival o osobama sa invaliditetom održaće se po šesti put u Banjaluci 29. septembra u Domu omladine. U toku trajnja objavljenog Javnog poziva za prijem filmskih radova, pristiglo nam je dosta filmova iz svih krajeva svijeta: Meksika, Kanade, Španije, Francuske, Portugalije, Irana, Grčke, Slovačke, Srbije, BiH…Tako da s ponosom možemo reći da je naš Festival i internacionalni. Kroz ovaj Festival predstavljamo i afirmativnu stranu, sposobnosti, mogućnosti koje imaju osobe sa invaliditetom. Novina ovogodišnjeg Festivala jeste da će se održati debata na temu „Uticaj filma i medija na položaj osoba sa invaliditetom u društvu“ a propratna aktivnost biće izložba fotografija sa prethodnih održanih Festivala“ “– istakli su iz humanitarne organizacije „Partner“.

Izvor: Mojkontakt

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/filmski-festival-u-domu-omladine/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot