Dokumentarni film „Girl Power“ na ovogodišnjem BL ART Festivalu

Objavljeno: 27. 8. 2016 u 16:22h

U sklopu petog izdanja regionalnog BL ART Festivala, Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista „Geto“ vam 08. septembra predstavlja regionalnu premijeru dokumentarnog filma „Girl Power“ češke graffiti crtačice Sany, a koja je zakazana za 21:00h u Društveno Kulturnom Centru „Incel“.

„Girl Power“ je dokumentarni film o ženama koje su svoje živote posvetile graffiti subkulturi u kojoj dominiraju muškarci. Dokumentarac je baziran na jakoj autobiografskoj priči crtačice Sany iz Praga, koja ga je snimala širom svijeta više od sedam godina. Tokom snimanja se ujedno i upoznaje sa crtačicama iz petnaest gradova svijeta.

Fascinantan putopis donosi novi pogled na fenomen koji je u široj javnosti često shvatan kao vandalizam, iako je moguće shvatati ga i kao životni put. “Graffiti community” uglavnom čine muškarci, a među njima vlada mišljenje da graffiti, prije svega ilegalni, nisu za žene. Međutim, žene se na sceni sve više emancipuju, pa tako nastaju graffiti izložbe, magazini i website-ovi. Dokumentarni film obuhvata priče žena koje su, na prevashodno muškoj graffiti sceni, obstale. Vidjećete ih kako upadaju u dobro zastićene vozne depoe, ali i u njihove “normalne, civilne” živote.

„Girl Power“ nije samo pogled na graffiti svijet. Film takođe obuhvata i jaku priču češke crtačice Sany, koja je 2008. godine odlučila da isprati emancipaciju žena na graffiti sceni. Snimanje „Girl Power“ filma je na kraju trajalo sedam dugih godine. Sany nije odustala od svog sna da snimi prvi i istorijski dokumentarni film koji mapira žene na graffiti sceni.

Sany je završila marketinšku komunikaciju. Jedna je od malo aktivnih graffiti crtačica u Češkoj Republici. Bavi se graffiti crtanjem već skoro petnaest godina. Ona je takođe član dva isključivo ženska graffiti crew-a Girlpower i PUFF. Aktivno učestvuje u organizaciji kulturnih akcija u Pragu i inostranstvu. U Pragu je radila u organizaciji nekoliko graffiti i street art festivala kao što su Martha Cooper Files, Past Present Future i drugi. Redovan je učesnik raznih graffiti jam-ova i diskusija sa rodnom tematikom širom Evrope. Njeni radovi se nalaze u mnogobrojnim graffiti publikacijama.

Ove godine, peti regionalni BL ART Festival se realizuje od 05. do 10. septembra 2016. godine na dve lokacije u Banjaluci – Društveno Kulturni Centar „Incel“ i Art Klub Prostor.

Izvor: Etrafika

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/dokumentarni-film-girl-power-na-ovogodisnjem-bl-art-festivalu/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot