Srpska pjesma u dvorani Sidnejske opere

Objavljeno: 19. 8. 2016 u 11:20h

Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” iz Banjaluke ovih dana vrijedno se sprema za svoju veliku prekookeansku turneju, koja će biti održana u periodu od 5. do 27. oktobra u nekoliko gradova daleke Australije.

Prema riječima dirigenta hora Nemanje Savića, članovi ansambla će posjetiti Sidnej, Melburn i Adelejd, gdje će održati 12 koncerata i učestvovati na svetim liturgijama.

“Široki repertoar koji pripremamo obuhvata djela domaćih autora od srednjeg vijeka do savremenika, kompozicije duhovnog, svjetovnog i folklornog karaktera. Takođe, hor će izvesti i himnu Australije čime će dati veliki pečat i ukazati veliku zahvalnost što mogu učestvovati na tako velikoj turneji” – najavio je Savić.

Solisti koji će nastupati sa horom na turneji po Australiji su Biljana Kerkez, mecosopran, Karolina Mihajlović, sopran i Živan Živanović, tenor.

“O značaju ove turneje ne treba posebno govoriti, jer je dovoljna činjenica da nijedan hor sa teritorije bivše Jugoslavije nije postigao ovakav poduhvat kakav hor “Jedinstvo” planira da ostvari”- ponosan je Savić.

Sa manjim sastavom od 17 pjevača, hor će na dostojanstven i profesionalan način pokušati da isprati sve nastupe i koncerte koji su zakazani.

“Sa ciljem da, kako domaćoj tako i australijskoj publici prikažemo najbolje što znamo i da probudimo emocije kakve samo horska muzika može pružiti, vrijedno radimo kako bismo uspješno ispratili turneju” – otkrio nam je nekoliko detalja sa priprema dirigent banjalučkog “Jedinstva”.

Ono na šta su, kako kaže Savić, naročito ponosni je to što će imati priliku da održe cjelovečernji koncert u dvorani Sidnejske opere, gdje će se hor svojim repertoarom predstaviti i postaviti na najviši umjetnički nivo u svijetu.

“Ovo je još jedna potvrda kvalitetnog i predanog rada svih članova i svih prijatelja hora kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na podršci” – zaključio je Nemanja Savić.

Zlato u Italiji

Dirigent “Jedinstva” Nemanja Savić prisjetio se početka godine i uspjeha koji je hor postigao na takmičenju u Italiji.

“Rad, trud i predanost muzici, donijelo je horu zlatnu medalju u sklopu 14. Međunarodnog takmičenja horova koje se održalo u mjestu Riva del Garda. Hor “Jedinstvo” je osvojio zlatnu diplomu za svoj nastup takmičeći se u kategorijama svjetovne i duhovne muzike” – kazao je Savić.

Hor je iskoristio ovu priliku odlaska u Italiju i obradovao publiku sa koncertima u Vićenci, Arka i Limone. Iz Italije, koncertna turneja je završena koncertom u Ljubljani.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/srpska-pjesma-u-dvorani-sidnejske-opere/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])