Banjalučanke poklanjaju koncert na Kastelu

Objavljeno: 20. 6. 2016 u 09:26h

Ženski kamerni hor “Banjalučanke”, sa kompozitorom i dirigentom Mladenom Matovićem na čelu, održaće cjelovečernji koncert sutra u 21 čas na tvrđavi Kastel i tako obilježiti Svjetski dan muzike.

Praznik muzike svake godine proslavlja se širom svijeta, a sve je počelo 1982. godine u Francuskoj, na inicijativu tadašnjeg ministra za kulturu Žaka Langa. Ovaj datum kasnije su počeli da slave u 120 svjetskih zemalja, a svečanost podrazumijeva različite cjelodnevne programe.

“Koncert na tvrđavi jedna je od rijetkih neostvarenih želja hora i pjevanje na otvorenom za nas će biti jedno novo i drugačije iskustvo. To će za nas predstavljati poseban izazov, jer je u pitanju prostor koji može da primi višestruko veći broj posjetilaca nego koncertne dvorane u kojima horovi obično nastupaju”, rekao je Matović.

Prema njegovim riječima, koncert će u sadržajnom pogledu predstavljati rekapitulaciju rada hora u posljednjih nekoliko godina.

“Koncert na Kastelu će konceptualno biti podijeljen na tri dijela. U prvom dijelu ćemo slušati odabrana djela autora savremene horske literature, drugi dio će obuhvatiti zahtjevne aranžmane i kompozicije zasnovane na našoj tradicionalnoj muzici. Treći je predviđen za popularniji repertoar i horske obrade velikih svjetskih i domaćih hitova, te horske aranžmane filmske muzike”, najavio je Matović.

Ovaj koncert je, kaže Matović, zamišljen i kao svojevrsni ispraćaj ansambla na Svjetsku horsku olimpijadu, najveće i najznačajnije horsko takmičenje, koje će se u organizaciji Svjetske horske asocijacije održati u Sočiju, u Ruskoj Federaciji, od 6. do 16. jula.

“Kroz ovakav programski koncept i nešto “smjeliji” marketinški  pristup prilikom predstavljanja naših aktivnosti nastojimo da srušimo predrasude nemalog broja onih koji smatraju da su koncerti horske muzike namijenjeni privilegovanom i užem krugu ljudi iz struke”, ističe Matović.

Specijalni gosti koncerta biće Ženski vokalni ansambl “Sjećanja”, koji čine članovi nekadašnje prve postave hora “Banjalučanke” i banjalučki Ansambl “Libertango”.

Ulaz je slobodan zahvaljujući pokroviteljima, među kojima su grad Banjaluka i kompanija “m:tel”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/banjalucanke-poklanjaju-koncert-na-kastelu/||claudebot