Banjaluka: Koncert muzičara iz Japana u čast Jadranke Stojaković

Objavljeno: 27. 5. 2016 u 14:18h

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 1. juna, u 20.00 časova, biće održan koncert muzičara iz Japana “B-come, put svile”, u čast nedavno preminule kantautorke Jadranke Stojaković.

Riječ je o koncertu koji je trebalo da bude održan dok je Jadranka bila živa i koji je trebalo da bude humanitarnog karaktera, u svrhu prikupljanja sredstava za njeno liječenje.

Jadranka je neposredno prije smrti istakla da su članovi japanske grupe “B-come” ne samo njeni saradnici 20 godina, već i prijatelji koji je nikada nisu zaboravili, te da će publika na koncertu sigurno osjetiti povezanost Japana i Balkana.

Sarađivali su u različitim muzičkim grupacijama tako što su spajali japansku tradicionalnu muziku i muziku Balkana. Stojakovićeva je sa njima stvarala muziku za državnu televiziju, i to za dokumentarce i dramski program.

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti u Banskom dvoru od 26. maja 2016. godine.

Jadranka Stojaković, rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gde je i počela sa svojom jedinstvenom muzičkom karijerom. Tokom kasnih 1970-ih počela je da se bavi obradom bosanskih sevdalinki i starih gradskih ljubavnih pesama u novom muzičkom aranžmanu. Radila i primenjenu muziku za televiziju (Dečije emisije Televizije Sarajevo).

Njena japanska priča je počela kad ju je jedan novinar iz Japana slušao na 14. Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, za koje je napisala zvaničnu muzičku temu. U to vrijeme Diskoton je objavio kompilacijski album s obradama jugoslovenskih narodnih pjesama a do te ploče došao i japanski novinar, koji ju je čuo i u emisiji Televizije Sarajevo kako pjeva. Ploču je odnio u Japan i dao prijateljima iz muzičkog biznisa, a oni su je preslušali i za vrlo kratko vrijeme pozvali Jadranku da gostuje na Internacionalnom festivalu japanske Komunističke partije. Kada su se uvjerili da ju je publika prihvatila, ponudili su joj ugovor na četiri godine, koji je sklopila 1988.  Zbog poteškoća sa dokumentima zbog rata u Jugoslaviji, Jadranka silom prilika ostaje da živi i stvara u Japanu, i prihvata tu zemlju kao svoju drugu domovinu i u njoj ostvaruje zapaženu muzičku karijeru.

Nakon što je 23 godine provela u Japanu, od 2011. se vratila u BiH i živjela je u Banjaluci. Bila je zaposlena kao urednik u muzičkoj produkciji Radio-televizije Republike Srpske. Preminula je 3. maja 2016. godine u Banjaluci.

Izvor: mojkontakt.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/banjaluka-koncert-muzicara-iz-japana-u-cast-jadranke-stojakovic/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot