Gradska bašta otvara vrata krajem aprila: Kutak za svaki trenutak

Objavljeno: 11. 4. 2016 u 10:16h

Bašta Udruženja građana „Action Against AIDS” (AAA), koja važi za jednu od najkreativnijih u gradu, biće ponovo otvorena i to u naredne dvije sedmice.

Zvanično otvaranje njihove “bAAAšte” biće, kažu, posebno i na vrijeme najavljeno, pa će svi zainteresovani ponovo moći da uživaju u ambijentu ovog kutka kreativaca i da gledaju filmove, da se druže i zajedno rade na humanitarnim akcijama.

Filmske projekcije

“Ove godine uređivanje “bAAAšte” je već počelo zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima. Čekamo da nam drveće potpuno olista i da nam zatvori oazu, a do tada radimo na pripremi aktivnosti koje smo osmislili za ovu sezonu. Drop in centar sa “bAAAštom” otvoren je za dnevne posjete svakim radnim danom od osam do 22 časa i već sad zainteresovani mogu doći na svakodnevno druženje s nama”, kaže za Press Marija Janković iz ovog udruženja.

U Drop in centru UG AAA građani mogu da se dobrovoljno, povjerljivo, anonimno i besplatno testiraju na HIV i hepatitis C, ali i da se posavjetuju i porazgovaraju sa članovima udruženja.

U prijatnom ambijentu dvorišta udruženja nazvanog “bAAAšta” i ovog proljeća i ljeta biće organizovane filmske projekcije, edukacije i radionice. Sve ove aktivnosti i događaji biće, kažu, na vrijeme najavljeni na njihovom sajtu aaa.ba i Fejsbuk stranici „bAAAšta”.

U maju će biti obilježeno i godinu dana od pokretanja “bAAAšte”, koja je već postala priznata u gradu kao mjesto za, kako kažu mnogi, najopuštenije druženje.

Iz udruženja naglašavaju da nije riječ o kafiću, već bašti, koja je otvorena za sve građane, a koji, ako baš žele, mogu na projekcije filmova donijeti grickalice, sokove ili vodu. Prvobitna funkcija ovog prostora jeste da se osobe koje posjećuju UG AAA mogu opustiti u ugodnom ambijentu, a kako kažu u udruženju, nenametljiva i lagana muzika prijatna je za sve goste koji tu mogu dobiti i sve informacije o njihovom radu.

Ideja je potekla od prijatelja udruženja Jelene Janković, a do sada su organizovali više od 10 filmskih projekcija i nekoliko humanitarnih akcija.

“Naša „bAAAšta” je zaista otvorena za sve ljude i na taj način želimo da pokažemo mladima da stigma i diskriminacija, ne samo prema ljudima koji žive sa HIV-om već uopšte stigma i diskriminacija, kod nas nisu dobrodošle. Seksualni život mladih ljudi je znatno dezorijentisan i visokorizičan naročito kada je riječ o HIV/AIDS-u, oni su sporadično informisani i edukovani o ovoj temi i upravo iz tog razloga posjetiocima bašte prije svake filmske projekcije bude prikazan jedan kratki edukativni film o polno prenosivim bolestima te načinima i mjestima gdje se mogu testirati”, rekao je Enes Mešić iz Udruženja AAA.

Saradnja sa “Ponosom”

U toku je i humanitarna akcija koju udruženje sprovodi u saradnji sa Udruženjem samohranih roditelja “Ponos”, a kojom prikupljaju osnovne životne namirnice za samohrane roditelje i jednoroditeljske porodice.

“Imajući u vidu vaskršnje praznike koji nam predstoje i činjenicu da Udruženje samohranih roditelja “Ponos” u ovom trenutku broji više od 200 registrovanih porodica kojima je pomoć potrebna, odlučili smo da nastavimo sa akcijom do 29. aprila 2016. godine, te pozivamo sve ljude da nam se pridruže i podrže nas u namjeri da samohranim roditeljima uljepšamo vaskršnje praznike”, kaže Marija Janković.

Ova akcija je pokrenuta 26. februara, a trajala je do 31. marta ove godine. U tom periodu prikupljena je pomoć za ukupno pet porodica koje žive u jako teškim uslovima. Nažalost, odziv građana je bio lošiji nego u prethodnim akcijama, pa je odlučeno da ova akcija bude produžena.

Sve donacije zainteresovani mogu dostaviti u prostorije Udruženja građana AAA na adresi Sime Matavulja broj 7 u Banjaluci ili na adresu Udruženja samohranih roditelja “Ponos” na adresi Vidovdanska 3-5.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/gradska-basta-otvara-vrata-krajem-aprila-kutak-za-svaki-trenutak/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])