Otvoreni univerzitet Banjaluka – Program

Objavljeno: 22. 9. 2015 u 08:27h

Otvoreni univerzitet okuplja lokalne, regionalne i svjetski poznate eksperte, mislioce i autore, koji doprinose razvoju javnog angažmana, i generalno, univerzitetskog i opšteg obrazovanja, otvorenog i dostupnog svima.

Ostalo je još nekoliko dana do početka Otvorenog univerziteta koji Centar za promociju interaktivnog obrazovanja i društvenu akciju (CODA), u saradnji sa partnerima, organizuje 26. i 27. septembra 2015. u Banjaluci.

Četvrti po redu Otvoreni univerzitet posvećen je budućnosti – budućnosti urbanih borbi, društvenih pokreta, Evropske Unije i Balkana – ukratko, budućnosti koja se temelji na kritičkom propitivanju kako naše prošlosti tako i sadašnjosti.

Otvoreni univerzitet okuplja lokalne, regionalne i svjetski poznate eksperte, mislioce i autore, koji doprinose razvoju javnog angažmana, i generalno, univerzitetskog i opšteg obrazovanja, otvorenog i dostupnog svima.

“Naša namjera je da u javnom prostoru okupimo sve one koji su voljni dijeliti ideje i predlagati društvene, umjetničke i političke alternative. Ove godine prvi put izlazimo izvan Sarajevo sa namjerom da otvorimo nove prostore i uključimo što veći broj građanki i građana u diskusije od javne važnosti. S nama će u Banjaluci biti aktivisti, učesnici društvenih pokreta, komentatori i analitičari društvenih, kulturnih i političkih zbivanja kao i umjetnici, novinari i pisci iz svih krajeva regije i BiH. Sa nama će biti Boris Buden, Armina Galijaš, Ana Vilenica, Jelena Miloš, Viktor Ivančić, Mitja Velikonja i, naravno, naši prijatelji i saradnici iz BiH i regiona”, rekli su organizatori Otvorenog univerziteta.

Program se sastoji od tri segmenta: Otvorena diskusija tokom koje uvodničari/ke govore 5-10 minuta o situaciji u njihovim zemljama, gradovima i sredinama, kao i pokretima kojima prirpadaju, te analiziraju stanje, uspjehe i probleme kao i mogući razvoj.

Drugi segment je Okrugli sto koji će u Banjaluci biti posvećeni problemu nacionalizma u BiH i regiji kao i krizi EU.

“Pitat ćemo se tako koja je budućnost nacionalizma? Koja uloga kulture, književnosti i medija? Kakva budućnost čeka konstrukte o prošlosti koji danas dominiraju i krije li prošlost subverzivni potencijal? Pitat ćemo se tako koja ja budućnost sadašnjosti koju živimo i da li se u njoj nalaze klice moguće promjene. Nećemo se samo zaustaviti na patologiji nacionalizma ili fatalističkom zapadnju u očaj pred naletom neofašizma, već i na traženju alternativa. U tom kontekstu ćemo se drugi dan posebno pozabaviti dramatičnim stanjem i krizom EU, te kritički propitati budućnost tog geopolitičkog, ekonomskog i kulturnog projekta”, kažu.

I na kraju, Večernje rasprave koje daju priliku za po dvoje govornika. prvi dan, 26.9. će Boris Buden i Mitja Velikonja, sa Dinom Abazovićem govoriti o životu obilježenom prefiksom ‘post’ (postsocijalizam, postkonflikt, postjugoslavija…), te onome što možemo očekivati nakon toga.

Za zatvaranje su pripremili književnu raspravu i čitanje tokom kojeg će se baviti pitanjem književnog pristupa sadašnjosti i budućnosti, te pokušati dati odgovor (kroz razgovor ali i čitanje proznih i poetskih tekstova) na vječno pitanje – kome to zvona zvone.

Čitaju i razgovaraju Darko Cvijetić, Viktor Ivančić i Igor Štiks.

Prateći program

U Banjaluci je pripremljen i prateći program u novootvorenom Banjalučkom socijalnom centru.

Program počinje dan prije Otvorenog, 25. septembra, od 19 sati, projekcijom dokumentarnog filma Kemala Pervenića “Lijepo selo” i razgovor sa producentom.

Dan kasnije, 26., u 15 sati, na programu je kolektivni temat “Hajde da ne govorimo o kulturi!”, a 27., od 13. sati, govori se o izbjegličkoj krizi.

Centar se nalazi u Mirka Kovačevića 4, Mala čaršija.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/otvoreni-univerzitet-banjaluka-program/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])