Najopasniji gradovi na svijetu

Objavljeno: 14. 1. 2012

Navikli ste da čitate o gradovima iz snova i maštate da ih posjetite ili ste čak zacrtali sebi da ih obiđete što predstavlja jedan od vaših životnih ciljeva. Međutim, ovog puta donosimo malo drugačiju listu gradova. Jednu listu gradova kojih ipak ne bi ste trebali posjetiti (osim ako ne želite preseliti na „vječna lovišta“). U pitanju su najopasniji svjetski gradovi.

Prizor iz Cape Towna

Listu predvodi južnoafrički grad Cape Town. Upravo ova metropola pati od visoke stope kriminala i ukoliko se zaputite baš tamo, prije svega istražite kako biti sigurni na tom putovanju. Iako je Cape Town poznat i kao jedan od najljepših gradova JAR-a, isto tako je zadnje mjesto na kojem bi ste željeli biti u ovoj državi. Dio razloga zbog kojeg je ovaj grad tako opasan je velika socijalna i ekonomska nejednakost, kao i preostali učinci apartheida. Dakle, ako želite šetati kroz Cape Town, pobrinite se da to radite glavnim, i naveče dobro osvijetljenim ulicama.

Ulica Guatemala Cityja

Ništa manju opasnost ne donosi ni prijestonica Guatemale, koja nosi isto ime. Upravo Guatemala City je grad sa najvećom stopom kriminala ove države. Dileri droge, ratovi bandi, otmice i visoka stopa ubistava su glavna obilježja ovog grada, a glavni razlog svega toga je nedostatak pravih i efikasnih službenika zakona. Većina policajaca su neiskusni i nedovoljno plaćeni, tako da baš i ne ulivaju sigurnost, a ništa bolji nije ni pravosudni sistem. Turisti koji posjećuju Guatemalu, odmah su upozoreni da ne smiju šetati sami naveče, a posebno ne kroz zone koje su označene kao „veoma opasne“. Na dnevnoj svjetlosti ste nešto sigurniji, ali ukoliko se nađete u ovom gradu i po danu, potrudite se da ne privlačite pažnju na sebe, jer i u sred bijela dana lako može doći do pljačke, silovanja ili čak do ubistva.

Detalj iz Bogote

Slijedi Bogota. Veliki grad u Kolumbiji koji je „zaražen“ velikim brojem dilera droge i bandi. Iako ima prelijepih dijelova Bogote, ovaj grad idalje važi za jedan od najopasnijih u Južnoj Americi. Istina je da je situacija bolja nego što je bila krajem prošlog vijeka, ali politički nemiri i trgovina narkoticima ne jenjavaju, a veliki broj lokalnog stanovništva je uvijek naoružan. Bogota je podijeljena na sjeverni i južni dio, pa ako odlučite provesti odmor u ovom gradu, potrudite se da to bude u sjevernom dijelu koji je ipak mnogo sigurniji. Iako je Bogota postala turistička destinacija koja ima mnogo lijepog da pokaže, i dalje je to jako nesiguran grad, a za dodatnu sigurnost preporučuje se obilazak unutar granica samog grada.

Stanovnik grada Grozny

Idemo malo tamo gdje je hladnije. Tačnije u glavni grad Čečenije, Grozny. Devedesetih godina prošlog vijeka, ruska vojska demolirala većinu grada te su ga mnogi stanovnici napustili. Oni koji ipak nisu, žive u ruševinama svojih nekadašnjih domova i konstantno su izloženi napadima lokalnih bandi, mafije, kao i mina koje su ostale nakon napada. Ujedinjene nacije proglasile su 2003. godine ovaj grad za „najuništeniji grad na svijetu“. Iako su zvanično borbe završene 2006. godine, Grozny vodi novu vrstu rata. Politička i zločinačka ubistva, pljačke, silovanja i mnogi drugi zločini svakodnevnica su u ovom gradu. Uprkos svemu ovome, postoje ljudi koji žele posjetiti Grozny, pa se nerijetko desi da postanu žrtva otmice, a otmičari za uzvrat traže novac. Osim toga, ukoliko neko zaluta u određena područja, postoji velika vjerovatnoća da će naići i na minu.

Napuštena kuća u Detroitu

Vjerovali ili ne, na ovoj listi je i grad koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama. U pitanju je grad Detroit u državi Michigan. Ovaj grad se vodi i kao najopasniji grad u SAD-u. Stopa kriminala i nasilja je jako visoka i zabrinjavajuća činjenica je da i dalje raste. Naravno, postoje sigurni dijelovi ovog grada, ali su ipak mnogi u stanju propadanja i fazi napuštanja. Procentualno, jedan od šesnaest stanovnika je uvijek u opasnosti od različitih vrsta napada, kao što su pljačke, provale i slično. Recimo, u 2008. godini u Detroitu se desilo preko 100.000 napada na stanovništvo. Mnogi od ovih incidenata bili su posljedica obračuna između bandi. Sve u svemu, ukoliko idete u SAD, držite se dalje od Detroita.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi