Turisti u Japanu uskoro će kupovati pomoću otiska prstiju

Objavljeno: 10. 4. 2016 u 13:48h

Japan će uskoro početi testiranje program koji će omogućiti turistima da plate robu koristeći samo svoje otiske prstiju, piše japanski list The Yomiuri Shimbun.
Japanska vlada se nada da će novi sistem smanjiti kriminal i ublažiti brige turista o gotovini ili kreditnim karticama. Kada turisti stignu u Japan, biti će u mogućnosti da registriraju svoje otiske prstiju, lične podatke i kreditne kartica na informacijama na aerodromu. Njihovi podaci će se čuvati i koristiti poslije kada posjete hotel ili trgovine.

Kupovati mogu bez poreskih procedura, tako što će potvrditi svoj identitet skeniranjem dva prsta. Program je instaliran da počne s upotrebom ovoga ljeta u 300 trgovina, hotela i restorana u nekim od najpopularnijih mjesta u Japanu. Ako sve prođe dobro, sistem će se početi širiti u cijeloj zemlji u proljeće 2017. godine.

Japanska vlada se nada da će program u potpunosti biti na snazi do 2020. godine i Olimpijskih igara u Tokiju.

Prikupljeni podaci iz transakcija turista će se koristiti za analizu i razvijanje planova strategije turizma. Prošle godine, tematski park Huis Ten Bosch u Japanu je uveo sistem plaćanja pomoću otiska prsta.

“Sistem su dobrovoljno prihvatili strani kupci, uključujući i one s djecom, jer im to donosi uštedu vremena“, izjavio je potparol parka Huis Ten Bosch.

Izvor: Klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/turisti-u-japanu-uskoro-ce-kupovati-pomocu-otiska-prstiju/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])