BiH na Guardianovoj listi najuzbudljivijih mjesta za posjetiti u Evropi (Foto)

Objavljeno: 17. 1. 2016 u 14:17h

Britanski guardian je napravio listu najuzbudljivijih avantura u Evropi, u koju je svrstao i posjetu Bosnu i Hercegovini u sklopu planinarenja preko Via Dinarice.

Planinarenje Via Dinaricom nalazi se na Guardianovoj listi najuzbudljijih preporuka za godišnji odmor u Evropi.

Dinaridi obuhvaćaju potez južno od Alpa u Sloveniji preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova do sjeverne Albanije. To je jedan od najmanje poznatih i istraženih planinskih lanaca u Europi.

Guardian piše kako imate tri opcije: bijela staza za planinare, zelena staza, koja je idealna za bicikliste, te najlakša, plava staza uz dalmatinsku obalu.

Via Dinarica područje iznimne ljepote i vrijednosti, u smislu prirodnog i kulturnog bogatstva, poznato po iznimno prepoznatljivim prirodnim i historijskim obilježjima, zaštićenim područjima i parkovima prirode.

Via Dinarica je projekat koji finansiraju USAID UNDP, a koji za cilj ima da promoviše značajne prirodne i kulturne resurse područja Zapadnog Balkana, da pruži izuzetnu planinarsku biciklističku i rafting avanturu ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta, te da očuva planinske kulture i predjele koji predstavljaju posljednju oazu netaknute prirode u Evropi.

Inicijativa Via Dinarica je inspirirana stazom Via Alpina koja je međusobno povezala zemlje i zajednice uz Alpe s razvijenim sistemom različitih staza i turističkim proizvodima temeljenima na prirodnoj baštini.

Na listi uzbudljivih avantura nalaze se još: jahanje konja u Turskoj, potraga za divljim vrstama u Španiji, biciklizam kroz Rumuniju, vožnja kajakom u Estoniji, planinarenje u Slovačkoj, kanjoning u Korzici, ronjenje i planinarenje na Islandu, putovanje po Norveškoj, te penjanje po ledu u Švicarskoj.

Izvor: Klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/bih-na-guardianovoj-listi-najuzbudljivijih-mjesta-za-posjetiti-u-evropi/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot