Sedam evropskih destinacija koje morate posjetiti ove jeseni

Objavljeno: 20. 9. 2015 u 09:12h

Dolazak jeseni oboji prirodu u živu paletu toplih žutih, narandžastih i crvenih nijansi koje dodatno proljepšaju vizuru pojedinih gradova i mjesta. Ako planirate neko kraće putovanje ove jeseni, svakako posjetite neke od ovih zadivljujućih ljepotica.

kambrija

Kambrija

Engleska grofovija na sjeverozapadu zemlje koja se graniči sa Škotskom izvor je predivnih prirodnih ljepota kojima je u jesen još teže odoljeti. Osim Nacionalnog parka “Lake District” čija jezera oduzimaju dah, istražite i šumu Frizidejl u kojoj tamni borovi i crvene bukve čine zadivljujuće krajolike. Ne zaboravite da u lokalnom pabu isprobate domaći cider i nazdravite novom godišnjem dobu.

Briz Belgija

Briž, Belgija

Srednjevjekovni belgijski grad u jesen dobija jednu od najljepših evropskih panorama gdje zlatna i grimizna vinove loze obrubljuje istorijske zgrade, a predivni prizori se oslikavaju u gradskim kanalima. Dio gradskog šarma iskusićete na otvorenim pijacama koje trguju sve do početka novembra, a pogotovo ako isprobate slavne napitke od kakaa poput De Proeverieja.

Oslo, Norveška

Promjene godišnjih doba naročito su lijepe na sjeveru Evrope. Šetnja Oslom tada postaje pravo zadovoljstvo, pogotovo po pitoresknim gradskim parkovima koji svake godine postaju sve ljepši. Nikako nemojte zaobići posjetu zamku Akeršus i park skulptura Vigeland čiji kipovi posebno dolaze do izražaja uz promjenu lišća na okolnim stablima.

Oslo

Prag, Češka

Prestonica Češke lijepa je u svim godišnjim dobima, ali pruža nešto posebno kad lišće počne da mijenja boju na stablima gradskih parkova. U jesen ima i nešto manje turista na ulicama, pa je lakše uživati u posebnostima kao što su Praška tvrđava, Vaclavske Namesti i Karlov most. Posebno uživanje predstavlja vožnja brodićem po Vltavi.

Pijemont

Pijemont, Italija

Oktobar je vrhunac sezone za uživanje u hrani i piću u ruralnom Pijemontu. Kesteni, čokolada, tartufi i druge vrste pečuraka imaju posebne festivale na kojima se uživa u lokalnim specijalitetima. Ako imate priliku, priključite se berbi grožđa u nekom lokalnom vinogradu i uživajte u domaćim običajima.

Budimpešta, Mađarska

Prijatne jesenje temperature u septembru i oktobru odlična su preporuka i za posjetu susjedima, koji u ovo doba organizuju niz gastronomskih festivala na otvorenom. Osim uživanja u lokalnoj hrani i pićima, grad nudi brojne ‘besplatne’ atrakcije koje svakako morate da istražite pješice. Ukrcajte se na brodić i uživajte u lijepom plavom Dunavu.

Bled

Bled, Slovenija

Bledsko jezero u Sloveniji odličan je izbor za ljubitelje aktivnog odmora. Ovde možete da planinarite, jašete, voziti bicikl, ploviti u tradicionalnim čamcima, ili jednostavno uživate u zadivljujućem krajoliku, ‘uokvirenim’ čarobnim planinama u okolini.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/sedam-evropskih-destinacija-koje-morate-posjetiti-ove-jeseni/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot