Zabranjeno ostrvo sa skrivenim blagom i zmijama otrovnicama

Objavljeno: 12. 9. 2015 u 10:06h

Ilha de Queimada Grande ili Ostrvo zmija je jedno od najsmrtonosnijih mjesta na svijetu.

Nalazi se uz brazilsku obalu otprilike oko 145 kilometara od centra grada Sao Paula. Iako je nanaseljeno, a brazilska vlada sprečava i kažnjava pokušaje pristanka na njegove obale, postoje ljudi koji ne mogu da odole izazovu opasnosti.

1. Zlatna zmija (bothrops insularis) glavna je stanovnica ostrva Ilha de Queimada Grande u brazilskim teritorijalnim vodama. Iako naraste tek do 115 centimetara dužine, jedan njen ugriz može izazvati zastoj rada bubrega, nekrozu mišićnog tkiva, crevno krvarenje i na kraju smrt.

2. Medicinski stručnjaci vjeruju da se otrov zlatne zmije može iskoristiti u farmaceutske svrhe kao pomoć pri liječenju bolesti srca, krvnih ugrušaka ili čak kao lijek protiv raka.

3. Na ostrvu živi od dvije do četiri hiljade zmija, otprilike jedna za svaki kvadratni metar, a kako je ostrvo nenaseljeno od 1920. godine, ovi grabežljivci najčešće love ptice. Zlatne zmije su se prilagodile, pa su naučile da puze po drveću kako bi se prikrale pticama koje slete u krošnje drveća.

4. Brazilska vlada kažnjava sve ekspedicije na Ostrvu zmija, a krivolovci koji uspiju neprimijećeno da pristanu love zmije i prodaju ih na crnom tržištu za nekoliko hiljada dolara po komadu.

5. Ser Tomas Kavendiš je bio poznati engleski istraživač iz 16. vijeka koji je svoj plen sa putovanja sakrio negdje u blizini brazilske obale kako bi ga zaštitio od progonitelja. Pretpostavlja se da je to učinio upravo na ovom ostrvu i da blago još čeka svog vlasnika.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/zabranjeno-ostrvo-sa-skrivenim-blagom-i-zmijama-otrovnicama/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])