Izgubljeni svijet u krateru planine Bosavi, Papua Nova Gvineja

Objavljeno: 5. 5. 2015 u 11:48h

Naša planeta je prepuna udaljenih i gotovo nepristupačnih krajolika, a jedan od takvih je i planina Bosavi u Papua Novoj Gvineji: ugašeni vulkan koji se urušio i stvorio 4 km širok i 1 km dubok krater ispunjen gustom džunglom, spektakularnim vodopadima i velikim brojem endemskih vrsta.

U krateru planine Bosavi žive žabe s očnjacima, ribe koje proizvode čudnovate zvukove i štakori veliki kao domaće mačke.

Naučnici su dugo vjerovali da su se životinje u ovom krateru razvijale malo drugačije, s obzirom da je i njima gotovo nemoguće napuistit isti zbog 1000 metara visokih prirodnih zidina koje ih okružuju. 2009. godine tim istraživača u pratnji BBC – jeve ekipe je konačno dobio priliku da istraži ovaj izgubljeni svijet.

Izvor: pixelizam.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/izgubljeni-svijet-u-krateru-planine-bosavi-papua-nova-gvineja/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot