Tamo ne smijete da tresete tepihe i bolje nemojte da imitirate penzionere!

Objavljeno: 8. 2. 2015 u 14:49h

Radi se o jednoj evropskoj metropoli. Sigurno mjesto za koje vjerujemo da u njemu sve savršeno funkcioniše i jedna je od omiljenih svjetskih destinacija. Radi se o…

London
Londonu! Donosimo vam 11 zanimljivosti o ovom veličanstvenom gradu.

1. Prema britanskim zakonima, ilegalno je umrijeti u Vestminsterskoj palati.

2. Takođe, ilegalno je tresti tepihe u parkovima i imitirati penzionere iz londonske oblasti Čelsi. Imitacija je, doduše samo teoretski, dovoljan povod za smrtnu kaznu.

3. Mnogi ne znaju da se naziv Big Ben zapravo odnosi na zvono, a ne na samu kulu sa satom. Kula nosi ime po kraljici Elizabeti.

4. U Londonu postoji ulica čiji je naziv “Ha Ha”. Ako odete tamo, možda i otkrijete šta je zapravo toliko smiješno!

5. Hitler je svojevremno želio da sruši Nelsonov stub koji se nalazi na Trafalgar skveru i izgradi isti takav u Berlinu.

6. Milenijumska kupola koja se nalazi uz desnu obalu Temze u Londonu je najveća građevina te vrste na cijelom svijetu. U nju bi, recimo, mogao da stane Kip slobode ili Keopsova piramida.

7. London je bio prvi grad koji je dosegao milion stanovnika 1811. godine. Bio je najveći grad na svijetu dok ga 1957. godine nije pretekao Tokio.

8. Samo jedan britanski premijer od ukupno 51 bio je ubijen. Na Spensera Persivala je izvršen atentat 1812. godine.

9. Restoran brze hrane Burger King u Londonu u svom meniju nudi hamburger čija je cijena 200 dolara. Ovaj obrok prodaje se jednom nedjeljno, a sav prikupljeni novac od prihoda odlazi u humanitarne svrhe.

10. Da biste u Londonu postali taksista morate najprije dokazati da znate apsolutno svaki ćošak ovog grada. Polažete poseban ispit koji se u originalu zove The Knowledge, a da biste ga savladali potrebno vam je od 2 do 4 godine.

11. U Londonu postoji Kišna soba (Rain room) u kojoj kiša pada svuda oko vas osim na mjestu gdje vi stojite.

Izvor: Prva.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/tamo-ne-smijete-da-tresete-tepihe-i-bolje-nemojte-da-imitirate-penzionere/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])