Kako da putujete kao agent CIA (pravo uputstvo)

Objavljeno: 24. 12. 2014 u 10:43h

Ako planirate da putujete narednog dana, nemojte se prejesti niti opijati, piše u tajnom vodiču za putovanja koji važi za agente američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Germany Frankfurt Airport

Naime, svako trešenje ruku, ubrzano disanje bez očiglednog razloga, oblivanje hladnog znoja i crvenilo u licu, koji mogu da se jave usljed mamurluka, mogu privući neželjenu pažnju na špijuna.

To je samo jedan od više stotina savjeta koji su otkriveni u nedavno objavljenom dokumentu na Vikiliksu.

Vodič je nastao u sedištu CIA u Virdžiniji, a njegov cilj je da osoblje pripremi da putuju s lažnim dokumentima, a da pritom izbjegnu bilo kakve neprilike.

Poznato je da putnici obično prođu kroz aerodromske formalnosti bez problema, ali oni čije ponašanje ili prtljag na bilo koji način odudaraju mogu biti izdvojeni za dodatnu proveru. U tu grupu spadaju i putnici kojima se tresu ruke, ali i oni koji su nemarno spakovali prtljag.

Špijuni su upozoreni i da se na češkim aerodromima često ispituju “anomalije”, poput kupovanja karte u jednom smjeru neposredno prije putovanja.

Ne savjetuje se ni neprimjereno oblačenje, poput pretjerane elegancije ili suviše ležernog izbora garderobe.

Čak i ako prođu tako rigorozne provjere, špijuni ne smiju da se opuste, jer po sletanju još ima vremena da budu razotkriveni.

“Imigracioni inspektori sprovode preliminarne provjere, ali im obično nedostaje vremena i sredstava da se posvete svakom putniku. Ipak, postoji izuzetak. Na aerodromu u Bahreinu posebni agenti Nacionalne bezbjednosne agencije skeniraju prtljag putnika koji deluju nervozno”, piše u vodiču.

Dokument otkriva i da se u Izraelu svi muškarci koji djeluju vojno sposobno, a putuju sami, rutinski podvrgavaju dvostrukoj kontroli. Takođe, na glavnom međunarodnom aerodromu u Japanu, Nariti, zvaničnici naročitu pažnju poklanjaju mladim Zapadnjacima koji putuju sami i “preterano analiziraju” carinsku inspekciju dok čekaju u redu. Naime, obično se pretpostavlja da pokušavaju da prokrijumčare narkotike.

Svako ko stiže u Teheran sa “snimcima ili fotografijama protesta ili opozicionarske aktivnosti” može očekivati detaljnu pretragu laptopa i druge elektronike koju nosi.
U Somaliji se, kao na lutriji, bira po jedan putnik iz svakog aviona i optužuje za nelegalne aktivnosti, samo kako bi mu bilo iznuđeno mito, piše u vodiču, uz preporuke da se zato preporučuje da što manje privlači pažnja radnika bezbjednosnih službi.

Slično je i u Bangladešu, gdje čak postoji i tarifa – 50 dolara, ukoliko ne želite da provjera traje duže od jednog sata.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/kako-da-putujete-kao-agent-cia-pravo-uputstvo/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])