Idealne jesenje destinacije (VIDEO)

Objavljeno: 15. 9. 2012 u 16:55h

Ako u sezoni ljetnjeg odmaranja niste zadovoljili svoju strast za putovanjima, početak jeseni je odlično vrijeme za upoznavanje novih mjesta zbog niza tradicionalnih festivala koji se održavaju širom svijeta.

Uljane lampice na Festivalu svjetlosti u Indiji

Te su manifestacije živi muzeji drevnih tradicija i kulture koji čuvaju lokalne posebnosti u globalizovanom svijetu. Turistima su zato savršena prilika za istinsko upoznavanje zemlje ili grada u koji su došli.

Oktoberfest (22. septembar – 7. oktobar). Minhen, Njemačka

Daleke 1810. godine održana je trka konja u čast vjenčanja bavarskog princa Ludviga. Taj je događaj prerastao u tradicionalno godišnje okupljanje i najveću narodnu zabavu u Bavarskoj. Konjske trke su odbačene 1938. godine jer je sve zanimala samo jedna stvar, pivo.

Oko šest miliona posjetilaca iz svih krajeva svijeta, svake godine popije oko 6,5 miliona litara zlatnog pjenušavog napitka.

Combat des Reines (Borba kraljica) – 30. 9. Martinji, Vale, Švicarska

Švicarska regija Vale poznata je po svojim ski stazama, ali mnogo čudniji sport od skijanja ovdje se udomaći svakog proljeća i jeseni. Krave Erdinger, male, ali agresivne ‘zvijeri’, međusobno se naguravaju kako bi se odlučilo koja će postati kraljica stada. Iako se ritual odvija vijekovima, švicarski farmeri organizuju “borbe” kao turističku atrakciju od 20-ih godina prošlog vijeka.

Festival urmi u Gadamesu, tri dana sredinom oktobra. Stari grad Gadames, Libija

Na kraju berbe urmi u Gadamesu, Libijci odlaze u stari dio grada koji je na Listi svjetske kulturne baštine, kako bi jeli urme i slavili. Stanovnici modernog grada vraćaju se u svoje stare roditeljske kuće, često nenaseljene već tridesetak godina, otvarajući njihova vrata pjesmi, plesu i javnoj zabavi za sve posjetioce. Stari grad je poseban i zbog mreže natkrivenih prolaza koji pružaju utočište od saharskog sunca.

Vegetarijanski festival, 15-23. 10. Hram Jui Tui, Puket, Tajland

Tajlandsko najveće ostrvo, nazvano “biser juga” spektakularno je tokom vegetarijanskog festivala koji slavi kineska zajednica. Događaj označava početak mjeseca “taoističkog velikog posta”, kada pobožni taoisti izbjegavaju meso i sve mesne proizvode.

Festival počinje kulturnim događanjima u pet kineskih hramova. Najvažnija lokacija je hram Jui Tui, moderni aneks najstarijeg kineskog hrama u Puketu.

Festival Basadóiri (Provodadžisanja), od posljednjeg petka u avgustu do prve nedjelje u oktobru. Lisdunvarna, Irska

Sa oko hiljadu keltskih stanovnika gradić Lisdunvarna (ili skraćeno Lisdun) čuven je po banjama i tradiciji spajanja parova, u lokalnom žargonu “basadóiri”. Budući da lokalne Kupidone, koji umjesto ljubavne strijele u rukama drže pintu Ginisa, bije glas da mogu da pomognu u pronalasku partnera. Ovo mjesto je u vrijeme festivala puno samaca koji tragaju za srodnom dušom.

Uz tradicionalne irske zabavne sadržaje poput amaterske trke konja, na festivalu se održavaju i moderni oblici spajanja parova kao što su “speed-dating” vikendi.

Dan mosta, 20. oktobar. Most na rijeci New River, Zapadna Virdžinija, SAD

Ovo je najveći sportski događaj u svijetu ekstremnog sporta. Više od 200.000 posjetilaca posmatra egzibicije 450 skakača sa 265 metara visokog mosta.

Ljubitelji adrenalina ovdje se okupljaju svake godine od 1980. kada je otkriveno da je gvozdena konstrukcija odličan poligon za vratolomne skokove.

Entenrennen (Trke pataka), 6. 10. Aleenbrike, Tibingen, Njemačka

Ova trka nije slična opasnoj španskoj trci bikova. Zapravo, patkice u trci između dva mosta uopšte nisu žive. One su žuta gumena stvorenja koja inače žive u ljudskim kupatilima.

U ovoj jedinstvenoj trci koja se održava na rijeci Nekar učestvuje preko 7.000 gumenih igračkica. Vlasnik pobjednice osvaja turistički vaučer vrijedan 1.000 evra. Tu je i niz utješnih nagrada za ostale učesnike.

Festival rijeke, iza punog mjeseca održava se krajem oktobra ili početkom novembra. Laos, Kambodža i Tajland

Takođe poznat i kao Ok Watsa i Awk Phansa, slavi kraj budističkog Velikog posta zvanog Vasa. Tokom tog tromjesečnog razdoblja monasi meditiraju oživljavajući svoje zavjete i posteći.

Kraj izazovnog razdoblja razlog je slavlja velikog broja monaha u Laosu, a ostalih 6,5 miliona stanovnika te zemlje ovu priliku koristi za narodno veselje.

Festival Sajeda Ahmeda Al-Badavija, poslije žetve pamuka krajem oktobra. Tanta, Egipat

Jedan od egipatskih najvažnijih ‘moulida’ ili vjerskih festivala održava se u čast marokanskog sufija Sajeda Ahmeda Al-Badavija koji se borio protiv krstaša u 13. vijeku.

Više od dva miliona hodočasnika iz cijelog arapskog svijeta dolazi u grad Tantu na delti Nila, kako bi iskazali poštovanje u glavnoj gradskoj džamiji gdje se nalazi al-Badavijeva grobnica.

El Señor de los Milagros (Gospodar čuda), 28. i 29. oktobra. Lima, Peru

Ova velika procesija slavi 350 godina star mural Gospodara čuda, odnosno Hrista, koji su naslikali oslobođeni robovi. Slika je preživjela osvetoljubive vlasti, bijesne obespravljene radnike i tri zemljotresa.

Prva procesija održana je 1687. kada je zemljotres “izbrisao” kapelicu gdje se portret nalazi ostavivši u životu samo oltar i ovaj čudotvorni mural.

http://www.youtube.com/watch?v=T_mHrv1W26U&feature=colike

Jidai Matsuri (Festival godina), 22. oktobar. Kjoto, Japan

U poređenju sa ostalim festivalima u japanskoj drevnoj prijestolnici, Jidai Matsuri je “nov”, jer se održava tek od 1895. godine. Tada je, naime, priređena zabava kako bi se građanima podigao moral poljuljan činjenicom da se carski dvor nakon više od hiljadu godina preselio u Tokio.

Glavni događaj je istorijska parada u kojoj se mogu vidjeti svečani kostimi sve od 794. godine kada je Kjoto postao japansko carsko sjedište.

Diwali (Festival svjetla), 13-17. novembar (15. dan lunarnog mjeseca kartika). Mumbaj, Indija

Nakon što su slavili Krišnino rođenje i Raminu pobjedu nad desetoglavim kraljem demonom Ravanom na festivalima Janmastami i Dussehra, indijski hindusi pale lampice napunjene uljem kako bi Rami pokazali put za povratak kući iz izgnanstva.

Izvor: B92/onaportal

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/jesenujte_ako_niste_ljetovali_/||claudebot