Dočekajte 8. mart u najatraktivnijim prestonicama

Objavljeno: 23. 2. 2012 u 20:36h

Bliži se dan žena i ukoliko vi, odnosno vaša ljepša polovina, niste planirali putovanje, a možda biste željeli da ovaj praznik dočekate u nekoj od najatraktivnijih turističkih destinacija, donosimo vam nekoliko prijedloga sa ponudama banjalučkih turističkih agencija.

Budimpešta, Mađarska

Malo je gradova koji nude istoriju, kulturu, i dobar provod kao što je slučaj sa Budimpeštom. Prestonica Mađarske odavno je postala jedna od najomiljenijih destinacija u Evropi. Naročito se ističe njena arhitektura u kojoj su zastupljeni svi veliki evropski pravci, od gotske zgrade parlamenta, preko vizantijske sinagoge, do srednjevjekovnih građevina. Danas je Budimpešta grad sa skoro 2 miliona stanovnika, prestonica Mađarske i njen komercijalni i administrativni centar. Iako je podijeljena na 23 kvarta koji su označeni rednim brojevima, Budimpešta se najjednostavnije može podijeliti na dva grada: Buda – brdoviti dio grada zapadno od Dunava (distrikti I-III, XI-XII), i Pešt – ravan dio istočno od Dunava u kojem se nalazi savremeni trgovinski centar (distrikti IV-IX). Mnogi je smatraju jednim od najljepših gradova na svijetu, a pored Beča i Praga, Budimpešta je najpopularnija destinacija u Istočnoj Evropi. Milioni turista se ovde sjate svake godine.

Naziv putovanja: 8. mart u Budimpešti sa posjetom Sent Andreji i jezeru Balaton
Agencija: Star Travel
Period boravka: 8. 3 – 11. 3. ili 15. 3 –  18. 3.
Cijena aranžmana: 209 KM

Naziv putovanja: Mađarska – Budimpešta
Agencija: Autoprevoz
Period boravka: 9. 3 – 12. 3.
Cijena aranžmana: 200 KM

Naziv putovanja: Budimpešta
Agencija: Zepter Passport
Period boravka: 15. 3 – 18. 3.
Cijena aranžmana: 229 KM

Beč, Austrija

Beč, prestonica Austrije, svojom brižno čuvanom arhitekturom mami turiste koji bez daha pokušavaju da posjete što više muzeja i galerija. U prebogatoj kulturnoj ponudi Beča svako može da pronađe nešto za svoju dušu. Ne možete da mimoiđete velelepnu gotsku katedralu Stephansdom iz 13. vijeka u bečkom “krugu dvojke”, niti da ne odete do Hofburga, carske palate iz koje su Habzburzi širili svoj politički uticaj ili do Šenbruna, ljetnje rezidencije sa 1440 soba u kojoj su se odmarali.

Naziv putovanja: Osmomartovsko putovanje – Beč
Agencija: Star Travel
Period boravka: 8. 3 – 11. 3. ili 15. 3 –  18. 3.
Cijena aranžmana: 309 KM

Naziv putovanja: Beč
Agencija: Zepter Passport
Period boravka: 8. 3 – 11. 3.
Cijena aranžmana: 295 KM

Naziv putovanja: Kraljevski Beč
Agencija: Unis Tours
Period boravka: 08. 3 – 11. 3.
Cijena aranžmana: 295 KM

Prag, Češka

Prag je glavni i najveći grad Češke Republike. Nalazi se na rijeci Vltavi i ima oko 1,2 miliona stanovnika. Prag je osnovan u IX vijeku po dolasku Slovena u Češku i brzo je postao sjedište kraljeva, od kojih će neki dostići i carski položaj. Kao jedan od najstarijih, najvećih i najljepših gradova u srednjoj Evropi, koji je pošteđen od razaranja u Drugom svjetskom ratu, Prag je danas prvorazredna turistička destinacija. Arhitektura Praga je raznovrsna, od renesansne, barokne, rokoko, klasične, do pravaca 20. vijeka. Turističke atrakcije u Pragu danas su: Stari grad i Staromjetske namjesti (Starogradski trg), Vaclavske namjesti (Trg Sv. Vaclava – glavni trg i ulica), Praški hrad (Hradčani) sa Katedralom Sv. Vida (14. vijek), Karlov most, Jevrejska četvrt, Lenonov zid, Narodni muzej i druge. UNESCO je uvrstio istorijski centar Praga u spisak Svjetske baštine.

Naziv putovanja: Putovanje u Prag, 8. mart
Agencija: Sebastijan
Period boravka: 07. 3 – 10. 3.
Cijena aranžmana: 299 KM

Naziv putovanja: Češka: Prag
Agencija: Autoprevoz
Period boravka: 14. 3 – 18. 3.
Cijena aranžmana: 300 KM

Naziv putovanja: Prag
Agencija: Zepter Passport
Period boravka: 14. 3 – 18. 3.
Cijena aranžmana: 329 KM

Naziv putovanja: Zlatni Prag
Agencija: Unis Tours
Period boravka: 08. 3 – 12. 3.
Cijena aranžmana: 349 KM

Istanbul, Turska

Istanbul predstavlja prirodna vrata između Evrope i Azije i sa svojom raskošnom kulturnom baštinom nikad ne prestaje da fascinira. Ovaj sjajni grad, podignut na mjestu gdje se i bukvalno susreću istok i zapad, uobličile su 4 snažne civilizacije: grčka, rimska, vizantijska i osmanlijska. Kroz svoju istoriju ponosno je nosio imena: Bizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i Istanbul. Danas je Istanbul velegrad, prava košnica sa preko 13 miliona stanovnika koji žive i rade na 2 kontinenta, izvlačeći ono najbolje iz oba svijeta. Moderni trg Taksim, ili kvartovi Bejoglu i Osmanbej, će učiniti da se osjećate kao u bilo kojoj svjetskoj metropoli, dok ćete se šetajući Sultanahmet trgom neizbježno vratiti par stotina ili čak hiljada godina i osjetiti dekadenciju, ali i rodoljublje vizantijskih imperatora, genijalno planiranje rimskih urbanista, gotovo neizmjernu moć sultana. Novo i staro, Orijent i Evropa, islam i hrišćanstvo – nigdje ih nećete naći ovako isprepletene i neraskidivo povezane kao u Istanbulu.

Naziv putovanja: Čari 1001 noći u Istambulu
Agencija: Autoprevoz
Period boravka: 3. 3  – 9. 3.
Cijena aranžmana: 650 KM

Naziv putovanja: Istanbul
Agencija: Zepter Passport
Period boravka: 1. 3 – 4. 3.
Cijena aranžmana: 579 KM

Krakov, Poljska

Krakov je bez ikakve sumnje jedna od najzanimljivijih turističkih destinacija u Evropi. On je važan kulturni, privredni i turistički centar Poljske, a ujedno jedan od najstarijih i drugi po veličini grad u Poljskoj. Istorijsko gradsko jezgro uvršteno je od 1978. godine u UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Evropi kao uopšte prvo mjesto u svijetu koje je uvršteno na tu listu. Krakovsko Staro mjesto, istorijski centar grada ima mnogo kulturno-istorijskih spomenika raznih stilova i iz raznih perioda. U prostoru grada s okolinom ima mnogo prirodnih rezervata i ostalih oblika zaštite prirode. Jedna od zanimljivosti Krakova jeste to da su prodavnice alkoholnih pića, njihovih tradicionalnih i onih uvoznih, otvorene 24 časa na dan. Možda vas baš to natjera da se odlučite za ovaj grad.

Naziv putovanja: Krakov – Vielicka – Aušvic – Budimpešta
Agencija: Autoprevoz
Period boravka: 7. 3 – 11. 3.
Cijena aranžmana: 449 KM

Naziv putovanja: Krakov – Vielicka – Aušvic – Budimpešta
Agencija: Unis Tours
Period boravka: 7. 3 – 11. 3.
Cijena aranžmana: 449 KM

Ukoliko već imate na umu neki određeni grad koji vam mi nismo ovdje predstavili, preporučujemo vam da kontaktirate turističke agencije jer je ponuda putovanja ove godine zaista raznovrsna.

* Za više informacija o ponudama obratite se navedenoj turističkoj agenciji.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/docekajte-8-mart-u-najatraktivnijim-prestonicama/||claudebot