Dvorac “Potala”

Objavljeno: 3. 1. 2012 u 12:43h

Najviša građevina jednog od najviših gradova na svijetu jeste dvorac Potala. Nalazi se na Marpo Ri brdu, iznad doline Lhasi na Tibetu i predstavlja jedno od najljepših djela tibetanske arhitekture i umjetnosti.

Dvorac je dobio ime po mitskoj planini Potali koja, prema vjerovanjima budista, predstavlja boravište Avalokitešvara – plemenitog bića koje motri na svijet, vidi sav njegov bol i patnju, te ispunjeno saosjećanjem pokušava da ih umanji što je moguće više.

Gradnja današnjeg dvorca počela je 1645. godine u vrijeme petog Dalaj Lame (Ngavang Lobsang Gjaco), važne ličnosti u tibetanskoj istoriji. Poznat kao “Veliki Peti”, ujedinio je Tibet i sektu Žutih kapa ozvaničio kao državnu.

Fotografije predstavljaju dio prelijepe unutrašnjosti, savršenog sklada sa prirodom i neobične spoljašnjosti Potale.

Ova građevina se sastoji od Bijele palate (Potrang Karpo) i Crvene palate (Potrang Marpo) i visoka je 170 metara. Bijeli dvorac je završen 1648, poslije čega je služio kao zimsko prebivalište Dalaj Lame. Crvena palata izgrađena je između 1690. i 1694, a nju je gradilo više od 7.000 radnika i 1.500 umjetnika i zanatlija. Važno je istaknuti da Crvena palata zbog svojih dimenzija, vrijednih umjetničkih dekoracija, središnje pozicije unutar kompleksa, te zbog bogato ukrašenih nadgrobnih spomenika posvećenih Dalaj Lamama, predstavlja glavni dio ove monumentalne strukture.

Dvorac Potala izgrađen je isključivo od kamena i drveta. Njegovi granitni zidovi su debljine od 3 do 5 metara, a pri temeljima su široki i zaliveni bakrom kako bi dvorac bilo stabilniji i otporniji na potrese. Čitav kompleks sadrži više od 1.000 prostorija, 10.000 hramova te oko 200.000 kipova, a krov je prekriven  zlatom.

Bitno je spomenuti da se u hodnicima, kapelama, predsobljima i dvoranama nalazi hiljade fresaka velike vrijednosti sa religijskim, istorijskim i drugim temama iz života Tibetanaca.

Potala je zbog svog izgleda i značaja koji je imao kroz istoriju zaštićen UNESCO-om od 1994. godine i danas ima funkciju muzeja. Kineska vlada nedavno je obnovila zgradu kako bi privukla strane turiste.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/putovanja/dvorac-potala/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])