Ovo je prvi put da je nešto uspjelo pobjeći crnoj rupi

Objavljeno: 28. 11. 2015 u 12:48h

Astronomi su prvi put uhvatili trenutak u kojem crna rupa proždire zvijezdu, a zatim jedan dio nje jednostavno – ‘ispljune’ nazad.

Znanstvenici su mjesecima pratili zvijezdu veličine Sunca koja je sa svoje uobičajene putanje skrenula prema ogromnoj crnoj rupi. Zatim su vidjeli bljesak na rubu crne rupe, a astronomi tvrde kako je ovo prvi put u povijesti potvrđeno kako neko nebesko tijelo uspijeva pobjeći gravitaciji rupe.

‘Ovakvi događaji su izuzetno rijetki’, kaže Sjoert van Velzen, vođa tima koji je sedam mjeseci pratio zvijezdu i ono što se s njom događalo. Naime, astronomi su već ranije uspjeli snimiti kako crna rupa guta nebeska tijela, ali ne i kako se neko od njih uspijeva, makar i dijelom, othrvati njenoj gravitaciji.

Ogromne crne rupe obično se nalaze na rubovima velikih galaksija. Ona koja je uočena, nalazi se na granici jedne manje galaksije i milion puta je veća od našeg Sunca. Ipak, dovoljno je velika da proguta zvijezdu.

‘Još uvijek ne znamo kako crna rupa uništava zvijezdu. Prema našim otkrićima, dijelovi zvijezde mogu joj pobjeći, a ovo istraživanje će u velikoj mjeri doprinijeti kompletiranju teorije o funkcionisanju crnih rupa’, kaže van Velzen.

Galaksija u kojoj je primijećen ovaj neobični događaj udaljena je od nas 300 miliona svjetlosnih godina. Ranije posmatrane crne rupe obično su tri puta udaljenije, piše Independent.

Izvor: NN

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/nauka-i-tehnologija/ovo-je-prvi-put-da-je-nesto-uspjelo-pobjeci-crnoj-rupi/||claudebot