Volkswagen vozila sama će izbjegavati sudare

Objavljeno: 31. 7. 2015 u 14:01h

Volkswagen se pridružio nizu proizvođača automobila koji prije razvoja potpuno autonomnih vozila žele osigurati maksimalnu moguću sigurnost u saobraćaju već sada. Dobar dio modela za 2016. godinu tako će donijeti barem (osnovne) sisteme  za izbjegavanje sudara.

Većina Golf, Jetta i Touareg modela će imati opciju Adaptive Cruise Control i sustav za hitno kočenje koji će zadaću odraditi u slučaju da vozač nije reagovao na vrijeme. Taj dio opreme će postati standardnim za Executive liniju modela CC i Touareg. Sistem  za upozoravanje napuštanja prometne trake će se pojaviti na modelima CC, Golf, Touareg, a tu je i Parking Assistance za Golf.

adaptive_cruise_control_acc_5092

ACC (Adaptive Cruise Control) koristit će sprijeda smješten radar kako bi održavao brzinu i udaljenost od vozila ispred. Front Assist sastav će poslužiti za upozoravanje vozača na kritične situacije u kojima je moguć sudar, a u slučaju nužde će samostalno aktivirati kočnice.

Veliki dio ovih sistema  je posebno najavljen za tržište SAD-a, no s obzirom na želje regulatore iz SAD-a i Evrope, oni će biti sve standardniji u vozilima. Ipak, na osnovnim verzijama vozila ovakvi sastavi još uvijek nedostaju te je potrebno izdvojiti značajnu svotu novca za nadogradnju.

Izvor: Fokus

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/automobilizam/volkswagen-vozila-sama-ce-izbjegavati-sudare/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])