Ferrari 458 Spider

Objavljeno: 23. 1. 2012 u 10:11h

Ako postoji išta bolje od prelijepog crvenog Ferarija 458 Italija, to je onda isti taj Ferari samo bez krova. 458 Italija je predstavljen 2009. godine i predstavlja jedan od njihovih najuspješnijih novih modela. Kao i kod svih „baby“ Ferarija i model 458 dobio je svoju kabriolet verziju imena 458 Spider. Naime ovo je prvi put da se radi o modelu sa sklopivim tvrdim krovom. Takođe treba napomenuti je ovo prvi Ferarijev model sa sklopivim tvrdim krovom i centralno postavljenim motorom.

Za samo 14 sekundi ovaj egzotični automobil će se transformisati u nešto još egzotičnije te će u vozačku kabinu „osloboditi“ rapsodiju moćnog V8. Ferari je bio toliko skeptičan da će odsjecanjem krova poremetiti „muziku“ ovog ljepotana tako da su preradili kompletan izduvni sistem da bi dobili zvuk kakav su željeli.

Ferari tvrdi da je nivo buke (koju stvara vjetar) sa spuštenim krovom toliko nizak da putnici mogu normalno razgovarati i pri brzinama većim od 200 km/h, a sve zahvaljujući zadnjem prozoru koji blokira vjetar, a samim tim i buku.

Što se motora i snage tiče oni su ostali nepromijenjeni – 4,5-litarski V8 i dalje izbacuje 562 konjske snage, od 0 d 100 km/h i dalje je potrebno 3,4 sekunde, krajnja brzina bi trebala da bude nešto niža od modela sa tvrdim krovom (za nekih 5 km/h) ali ona je i dalje „debelo“ preko 300 km/h. Što se tiče same upravljivosti vozila, na nju ne treba posebno trošiti riječi. Iako je automobil dobio nekih 50-ak kilograma u odnosu na kupe verziju, vozne osobine su ostale skoro nepromjenjene, što znači da su u samom vrhu dostignuća današnje auto industrije.

Iako konkurencija u klasi egzotičnih automobila nikad nije bila jača (Audi R8, Merdes SLS, Lamborghini Gallardo, McLaren MP4-12C…), Ferari svoje mjesto na tronu u ovoj klasi, čini se, držaće još dugo. O tome i najbolje govori podatak da je pola godišnje prodaje bilo dogovoreno i prije zvaničnog predstavljanja modela Spider.

Iako je za nas obične smrtnike ovaj egzotični ljepotan nedostižan treba pomenuti i cijenu koja iznosi vrtoglavih 226.000 € (početna cijena)! “Klasična” varijanta modela 458 Italija je jeftinija i košta „samo“ 195.000 € (takođe početna cijena).

Ovde možete pogledati zvaničnu video prezentaciju:

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/nauka-i-tehnologija/ferrari-458-spider/||claudebot