Osmi Demofest, prvi dan: Čista petica! (Foto)

Objavljeno: 17. 7. 2015 u 12:18h

Prvo veče Demofesta bilo je fenomanalno – uživali smo uz mlade bendove, dobili smo prve finaliste, ponovo su nas oduševili fantastični M.O.R.T, rasplesali smo se uz nevjerovatnog Gentlemena i iscjedili posljednji atom snage uz Who See!

dd1

Takmičarski dio osmog festivala demo bendova “Jelen Demofest”, u okviru kojeg će se tokom tri festivalska dana publici predstaviti 34 benda koje je izabrao stručni žiri, počeo je sinoć oko 21 čas u tvrđavu Kastel u Banjaluci.

Veče je bilo divno, toplo, ipak ne pretoplo. Dugačke kolone mladih, među kojima je bilo dosta i starijih, pa čak i djece, počele su da pristižu u renovirani dio tvrđave Kastel, na kome se dešava ovogodišnji festival.

Novi prostor možda nema taj intimni šarm kao amfiteatar u kome su organizovani prošli festivali, ali u svakom slučaju ima svoje čari – sve djeluje veće i grandioznije, tu je ogromni stejdž sa dva video bima, mnogo šankova, fensi VIP dio, veći broj pripadnika obezbjeđenja nego ranije, više toaleta…

Ovogodišnji demo bendovi su više nego usvirani, dosta ih je nastupalo i ranije na ovom festivalu, neki od njih već imaju i izdanja, pa riječ “demo” možda i nije prava oznaka za njih, više bi odgovaralo “profi”, ili tako nešto…

dd2

Veče su otvorili Rolling Humes iz Siska, dobro poznati banjalučkoj publici, učesnici jednog od ranijih izdanja Demofesta, pobjednici prvog Castrafona. Svojom verzijom bluza uspjeli su da izmame pljesak i simpatije publike.

Nakon njih nastupili su Dingospo Dali iz Beograda, pobjednici Bunt Rok Mastersa. Simpatična pjevačica Sandra i ostatak benda otprašili su svoju verzijom alt roka i sišli zadovoljno sa stejdža ubijeđeni u dalji prolaz.

Voditeljice programa, kao i prošlih godina, bile su simpatične i britke Una Senić i Ida Prester, koje su “ložile” publiku, ohrabrivale mlade muzičare “peckale” ih, koketirale sa članovima žirija…

Nakon Dingospo Dali na binu je izašao kantautor iz Slovenije Jernej, koji je sam na stejdžu, “naoružan” samo svojom akustičnom gitarom, odsvirao svoju angažovanu pjesmu, u kojoj dominira riječ “kmet”, i pobrao velike simpatije publike.

dd3

Poslije su se redali alternativci iz Lukavca Crni dani CERN-a, kreativci iz Užica Hadži prodane duše, najveće rok nade Distrikta Brčko Jenki Zu, i “zagrebačka ZAZ” – Ivana Rushaidat.

Bend sa novoromantičarskim imidžom Enormna blajsna iz Beograda fino i uvježbano je odsvirao svoju numeru, Shejdi Kruu iz Sremske Mitrovice sprašili su svoju verziju HC hip-hopa, a Billie Joan, koja je takođe nastupila samo sa akustičnom gitarom, zvučala je sinoć kao splitska verzija PJ Harvey.

Banjalučki metalci Statement of Hate pobrali su buran pljesak domaće publike, Besne gliste iz Beograda bili su dobra ‘dub’ uvertira za glavnu zvijezdu revijalnog dijela Gentlemena, a alternativci iz Zagreba Navarro zvučali su beskompromisno.

Posljednji u takmičaskom dijelu nastupili su S.K.A. iz Leskovca, koji su publici predstavili svoj nevjerovatni muzički miks – rap/hip-hop/HC/metal uz harmoniku!

Nakon takmičarskog dijela na stejdž izlazi bend kome je Demofest pomogao da se vine u muzičke visine i omogući svojim članovima da čak žive od muzike, pobjednici šestog Demofesta – M.O.R.T. iz Sinja.

Žešći, luđi i usviraniji nego ikad M.O.R.T.-ovci su predstavili svoju verziju iskrenog rokenrola, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Naravno, publika je najviše reagovala na njihove provjerene hitove “Meni se skače”, “Nina” i “Tango”.

I, nakon energičnog nastupa Sinjana desetočlani žiri je izabrao prve finaliste. To su Besne gliste, Billie Joan, Navarro, S.K.A, Statement od hate, Shejdi kruu, Ivana Rushaidat, Dingospo Dali! Moj favorit , Jernej, nije prošao, ali šta da se radi…

Iza ponoći na binu izlazi njemački rege superastar Gentleman, koji je u potpunosti ispunio svoje obećanje banjalučkoj publici da će prirediti “vatreni šou”!

dd9

“Let's go, Bandzaluka!”, moglo se čuti bezbroj puta tokom nastupa, a publika je uživala i plesala uz njegove hitove “Different Places”, “Intoxication”, “To the Top”, “Runaway” koje je redao energični Gentleman, uz podršku svoga 14-članog benda The Evolution, u kome posebno mjesto ima Gentlemanov prijatelj i saradnik sa Jamajke – Daddy Rings.

Bis naravno nije izostao, Gentleman ga je skoro u cjelini proveo u publici, dok je zajedno sa posjetiocima pjevao “Dem Gone”, “Superior” i za kraj obradu Marlijeve “Redemption Song”. Bio je to, bez dileme, muzički događaju svjetske klase!

Nakon Gentlemena pozornicu preuzimaju crnogorski hip hoperi Who See. “Aplauz za predgrupu iz Njemačke, dobro su vas zagrijali”, našalili su se sjajni Noyz i Dedduh i prije nego što su nastup otvorili svojim hitom “Nemam ti kad”.

Tokom čitavog koncerta Who See su održavali visok stepen energije u masi, koja je dostizala najviše tačke na pjesmama “Pušti đaola”, “Koji sam ja meni kralj”, “Igranke”…

dd10

I to nije bio kraj – nakon crnogorskih hip-hopera prisutni su mogli dočekati zoru uz DJ Arsola.

Kastel je sinoć bio dupke pun, u Banjaluku su pohrlili gosti iz cijelog regiona, pozitivne energije nije manjkalo, bilo je to zaista sjajno veče! “U mom gradu nikada nismo imali ovako nešto, stvarno sam oduševljena, svake godine iskoristim priliku da dođem na Demofest”, rekala nam je prezadovoljna posjetiteljka iz Prijedora.

Večeras na Kastelu nastupa druga grupa takmičara, Triggerfinger, Irie FM, Punkart i Low Peak Charlie.

Generalni sponzor Jelen Demofesta je Jelen pivo, a najveći prijatelj festivala već osmu godinu zaredom je kompanija m:tel, dok je oficijelni telefon festivala Huwaei P8.

dd11

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/osmi-demofest-prvi-dan-cista-petica-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])