Blaža i “Zabranjeno pušenje” razdrmali publiku

Objavljeno: 19. 6. 2015 u 20:35h

Prva noć “Beer festa” na platou isred tvrđave Kastel uz sjajan rokenrol zvuk, koji su nagovijestile domaće muzičke snage, a na plećima zajedno s publikom iznijeli “Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi” te “Zabranjeno pušenje”, prošla je u “ludnici i haosu”, kako to dolikuje ovakvim festivalima.

“Atmosfera je ovde uvek izvanredna kao što svi znamo – publika reaguje, a onda ‘Kljunovi’ daju pun gas – naravno, taj kolektiv tad ne može niko da zaustavi”, rekao je Igor Blažić, alijas Prljavi Inspektor Blaža.

On je Banjalučanima prvi put predstavio stihove posvećene bajkerima, pod nazivom “Kada motor vozim”, koje je napisao na melodiju “Whole lotta rosie” kultnog benda AC/DC. Po dolasku u Banjaluku iznenadili su ga mediji. Kamere, fotoaparati, mikrofoni i diktafoni upereni prema njemu učinili su da se, po sopstvenom priznanju, osjeća kao premijer. Uslijedilo je logično pitanje novinara šta bi uradio da ima tu funkciju.

Blažin odgovor bio je: “Dvije hiljade KM plata koju bi finansirala neka od zemalja nesvrstanih.”

Iako, teško je, otkriva Blaža, danas naći bilo koga ko nije svrstan u nešto. “Ukrajinke i Rumunke bih uvozio bez carine jer vrlo lepo rade svoj posao, takođe ljudima, za budućeg mandata, dajem pivo besplatno, rakiju već imamo i svi će biti zadovoljni”, precizno je Blaža izlagao svoj politički program. On je naglasio da je predugo u muzičkim vodama i da je krajnje vrijeme da ga narod izabere za nekog od lidera.

“A mala mi zanoveta, kao da je propast sveta, jer volim, volim – mnogo volim pivo”, Blažini su stihovi nezaobilazni na svim festivalima piva, koje je ovaj put interpretirao kao “a žena mi zanoveta…” Pitali smo ga, stoga, i za suprugu, te je kroz šalu priznao da se ona nikad ne bi bunila protiv njega da pivo nije miješao s rakijom. Malo je poznato da se ovaj umjetnik bavi i prozom.

“Neverovatno ali istinito – ja sam dosad objavio četiri knjige, a to niko ne zna, prvu knjigu je pročitala samo moja majka, drugu samo moj tata, a treća i četvrta imale su po jednog anonimog čitaoca”, kroz smijeh govori Blaža nagovještavajući da je tako ipak samo bilo u početku, a kada je imao promociju sabranih djela – od zarade je uspio da sebi kupi bicikl.

Ipak, kruna Blažine karijere, što se i ovaj put pokazalo, album je “Plagijati i obrade” iz 1996. Gotovo sve pjesme s ovog albuma publika je uglas pjevala, a Blaža je rekao da je tu plagirao čak i samog Bregovića, što ga svrstava u većeg plagijatora od dotičnog, samim tim i većeg, tj. najvećeg kompozitora Balkana.

“Pesmu ‘Čekala sam, čekala sam’, koju je napisao Goran Bregović i otpevala fenomenalno Jadranka Stojaković (pozdravljam je ovom prilikom puno), bila mi je čast da obradim”, riječi su Prljavog Inspektora Blaže.

U nastavku večeri sjajnu atmosferu napravilo je i “Zabranjeno pušenje” uz hitove “Jugo 45” i “Karabaja” relativno novije generacije, kao i starije “Abid”, “Bos ili hadžija” i mnoge druge pjesme, koje je banjalučka publika pjevala s oduševljenjem uglas.

U petak naveče na festu je trebalo da nastupe zagrebačka “Kolonija”, “Psihomodo pop”, “Bad Copy”, te domaće snage “Voodoo Mojo”, “Shanghai Street Fight” i “AlexAndria”. U subotu, posljednjeg dana festivala, sviraće Rambo Amadeus, “Orthodox Celts” i “The Prodigy Real Tribute”, a ni tad neće izostati domaća podrška u vidu bendova “Tupas Mene” i “Supersonic”.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/blaza-i-zabranjeno-pusenje-razdrmali-publiku/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])