Dobili smo “Signal” na poklon i skrećemo pažnju na Banjaluku

Objavljeno: 19. 3. 2012 u 12:20h

Juče je proslavio 27 rođendan. Ovih dana ima i više razloga za slavlje. Album pod nazivom “Signal” je napokon izašao. Kako sam Emby kaže, snimili su ga na poklon publici ali i da skrenu pažnju na Banjaluku i unesu je na mapu hip hop scene.

Marko Bašić – EMBY

Na hip hop sceni je već dugo. Iza sebe ima mnoge projekte, saradnje, nastupe. Ono po čemu ga Banjalučani posebno pamte je i svojevrsna himna banjalučkih Lešinara, “Crveno-plavi grad”. Dugo očekivani album je snimio s Ministrom, a imaju saradnje i sa reperima kao što su Mayer, Zlatko, Juice i drugi. Razgovarali smo sa Embyem o albumu, publici i hip hopu kod nas.

Nedavno je izašao tvoj prvi album pod nazivom „Signal“. Kakve signale nam daje „Signal“?

– Da, od prije par dana se može skinuti besplatno na internetu i za sada su reakcije vrlo pozitivne. Signal je više kao impuls, neka vrsta iskre u različitim pravcima. Može da se tumači na više načina, a i sama produkcija albuma je “obojena” u tom stilu.

Koliko dugo je trajala cijela priča oko snimanja albuma?

– Nažalost album je trebao da izađe do sada već par puta. Na kraju se sve to oteglo zbog raznoraznih razloga, a i pošto živimo u državi u kojoj su i mnogo bitnija pitanja neriješena, a pogotovo izdavaštvo i autorska prava. Na kraju smo odlučili da album poklonimo publici.

Album si snimio s Ministrom, a imate i goste kao što su Mayer, Juice, Zlatko… Koliko je teško pronaći dobrog repera na našim prostorima za saradnju? Šta je presudno pri tom izboru?

– Da, to je kolaboracijski album, a sve te pjesme sa gostima su nastale spontano i iz druženja, poštovanja, u različitim vremenskim periodima. Niko nikom nije ništa platio, jer ovo nije Amerika ili Evropa gdje reperi zarađuju veliki keš u ovoj muzici pa samim tim i prave saradnje koje se plaćaju i budu naplaćene.

S kim bi od stranih repera želio imati saradnju jednog dana?

– Pa ne razmišljam o tome, iskreno, kao kada sam se tek počinjao slušati rep i pisati rime. Naravno, ima tu masa repera koje cijenim i volim da slušam, ali ako treba da biram, recimo, Method Man.

Na šta najviše ukazuju vaši tekstovi? Koja problematika u društvu je najzastupljenija?

– Najbolje da skinete album i sami tumačite rime na svoj način, ne znam. Govore o životu ovdje, mislima, problemima, željama na različite načine. Rime oslikavaju realnost društva. Inače tekstove u ovoj muzici uvijek (tako bi trebalo da bude) piše sam MC, reper koji predstavlja sebe, svoje stavove i viđenja. Ako nije tako onda cijela ta priča i trip gubi svoj smisao.

U hip hopu generalno ima dosta psovki. Zašto je to tako?

– Psovke su realnost, a rep je direktna, iskrena i liberalna vrsta muzike u kojoj je sve dozvoljeno, pa je možda malo specifičan kao takav žanr. U svakom slučaju, ne vidim to kao negativnu stranu.

Koliko su ljudi zainteresovani za ovu vrstu muzike u Banjaluci? Imamo li publiku?

– U zadnje vrijeme se stanje popravlja, iako je to još daleko i od Srbije, Hrvatske a da ne pričamo dalje. Novi naraštaji imaju više sluha i poštovanja za ovo, za razliku od nešto starijih generacija koje na to gledaju skeptično, pa čak i ne doživljavaju rep kao muziku već kao neki kič, foliranje i slično. A oni u stvari ne kontaju cijeli fazon na pravi način.

Kad možemo očekivati bolja vremena za hip hop scenu?

– Bolja vremena možemo očekivati upravo kada se promjeni ovo o čemu pričamo, dakle više pravog hip hopa u medijima, ozbiljniji pristup svemu tome, više kvaliteta nego kvantiteta. Reperi moraju da shvate da ne mogu ništa preko noći da urade, da moraju biti uporni koliko mogu. Neka ulaganja moraju da postoje, sa druge strane para niko nema. Ne predviđam svijetlu budućnost u skorije vrijeme, a opet nadam se da griješim.

Kako planirate promovisati album? Gdje vas možemo slušati u Banjaluci?

– Nama je i bio jedan od ciljeva skrenuti pažnju na Banjaluku, staviti je na rep mapu na neki način u okvirima ex Jugoslavije. Neki dan smo završili snimanje spota za pjesmu “Slučajno il’ ne” sa albuma i to je trenutno u postprodukciji, tako da se može očekivati uskoro vani. To je drugi video spot sa albuma poslije “Nabri’ guzove”. U planu je i neka promocija sa nastupom u gradu, za ostalo trenutno ni sam ne znam konkretno, jer kao što znate, obojica učestvujemo i radimo na nekim svojim solo projektima…

Po čemu se ti razlikuješ od ostalih repera u BiH?

– Neka drugi prosude.

Slušaš li narodnjake? Da li si se recimo nekada napio uz narodnjake?

– Volim par hardkor narodnjaka, a mislim da ne znam nikog ko se nije makar jednom odvalio uz narodnjake, pa makar i ne svojom voljom.

A da li bi prihvatio ponudu da pjevaš turbo folk za neke velike pare?

– Ne bih pjevao turbo folk, ali neku gotivnu fora-pjesmu uraditi sa nekim imenom iz turbo miljea, zašto ne?

Pretpostavljam da sada raste tvoja popularnost među djevojkama. Kako izlaziš na kraj s njima?

– Pa nije ti ovo Holivud. Ma lagano izlazim na kraj sa njima.

I za kraj, reci nam, zašto bismo svi mi trebali preslušati baš Vaš album?

– Uopšte ne morate da preslušate ovaj album. Ali pružite sebi šansu (smijeh).

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dobili-smo-signal-na-poklon-i-skrecemo-paznju-na-banjaluku/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])