Demofest – “Sad ili nikad”

Objavljeno: 20. 2. 2012 u 21:36h

Anonimna djevojka je juče, 19. 2, pokrenula akciju slanja pisama, u svrhu očuvanja Demofesta, nadležnim institucijama koje u svojim rukama drže njegovu sudbinu. Danas, mediji širom BiH prenose vijest o jednom od najvećih muzičkih festivala u BiH, a većina nas neizvjesno čeka odluku koja će presuditi da li ćemo se i ove godine družiti u zidinama Kastela ili ćemo ostati bez ovog vrijednog festivala.

Brankica Janković, direktorica firme Aquarius i organizator Demofesta u zadnje četiri godine, potvrdila je da ove godine organizatori nisu u prilici da budu jedan od glavnih finansijera ovog projekta, te da je podrška nadležnih institucija ove godine izostala.

“Na svim mjestima u institucijama vlasti, gdje postoje budžeti za podršku projektima iz kulture, turizma, omladinskih projekata i sl., se raspisuju konkursi na koje mi apliciramo. Međutim, ne postoji jasna strategija, nema vizije u kom smjeru ćemo se razvijati na ovom planu, pa ne postoje jasni kriteriji na osnovu kojih se donosi odluka o tome koga ima smisla podržati, a koga ne. Razna udruženja po svim gradovima i selima dobiju finansijsku podršku, a regionalni projekt kakav je Demofest dobije odbijenicu”, objasnila je Brankica Janković portalu Sarajevo-x.com.

Odluka o eventualnom gašenju festivala biće poznata 15. marta. Gradonačelnik Davidović uputio je molbu Vladi RS i Savjetu ministara BiH i drugim relevantnim adresama, za podršku Demofesta kao projektu koji je od interesa za Banjaluku.

Brankica Stojanović, PR Demofest kluba, nam je takođe objasnila da organizatori festivala iščekuju odgovor od nadležnih institucija, ali ukoliko ga uskoro ne dobiju, vremenski će biti kasno da se Demofest ove godine organizuje.

Koliko Demofest znači pojedincima, pokazao je i odaziv na pomenutu akciju koju je pokrenula anonimna djevojka. U toku današnjeg dana, na društvenoj mreži Facebook, stvorena je grupa “Demofest sad ili nikad” u koju se već učlanilo blizu 700 ljudi. Takođe, mnogi predlažu i razne peticije kako bi se spasio festival koji već četiri godine muzikom briše granice.

“Dovoljna je informacija da ne postoji festival, pa čak ni koncert u regionu sa kojeg naši novinari nisu došli oduševljeni što su ih tamo upravo prepoznali kao nekoga ko dolazi iz grada koji ima Demofest. U kratkom vremenu smo uspjeli da od festivala za neafirmisane bendove koji su bili u medijskom ćorsokaku napravimo brend. Pozivam sve one koji žele da Demofesta bude i dalje, da se o akciji informišu i priključe. Mi samo možemo reći da smo izuzetno dirnuti i ponosni jer smo uspjeli da napravimo događaj za koji ljude vežu emocije, a ne samo zabava”, kaže Brankica Stojanović.

To da su mladi građani emotivno vezani za Demofest potvrdila je i studentica Maja Petković.

“Demofest je za mene najuzbudljiviji događaj u Banjaluci, kada u par dana ogromna količina pozitivne energije prostruji gradom. Tu se pune baterije, upoznaju optimistični mladi ljudi sa idejama, tu se u istom ritmu skače na pjesmu do juče nepoznatih izvođača. Svako ko je jednom osjetio čari Demofesta razumije o čemu pričam”, kaže Maja.

Demofest je vid promocije i podrške za mlade bendove širom regiona koji u izostanku festivala neće imati priliku da svoj rad predstave široj publici. Za posjetioce, Demofest je prilika da se zajedno družimo uz pozitivnu atmosferu koju stvara istinski dobra muzika.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/demofest-sad-ili-nikad/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])