“Drugi način” na isti način

Objavljeno: 2. 12. 2011 u 20:23h

Nakon punih dvadeset godina i svirke na brucošijadi, legendarna jugoslovenska grupa “Drugi način” se vratila u Banjaluku, u grad koji pamte po njegovoj izuzetno muzikalnoj publici. Koncert je otvoren poznatim zvukom flauta i riječima “Lile su kiše na staklene krovove grada”.

Starije generacije su se sinoć ponovo prisjetile prošlosti uz pjesme koje su krasile najbolje, a ponekad i bolne dane njihove mladosti. Međutim i mladi, koji su prepoznali ljepotu nekadašnje muzike, su prisustvovali ovom koncertu koji je održan u banjalučkom klubu DFK.

Drugi način

Branko Požgajec, jedini član stare postave benda, kaže da se sjeća Banjaluke kao grada u kojem je “Drugi način” doživio mnoge nezaboravne trenutke i uz publiku koja je sjajno reagovala na svaki njihov nastup.

“Kad je riječ o nekim našim pjesmama koje se zaista sviraju u parku i na gitari, publika u Banjaluci ih je pjevala zajedno sa nama. Postoje mjesta gdje ljudi sjede kao mumije i imate dojam da ste pred nekakvim kritičarima koji će vas poslije ocijeniti, misleći kako oni svi strahovito dobro poznaju muziku. Banjaluka definitivno nije takav grad”, rekao je Branko Požgajec.

“Drugi način” je grupa koja je svoju afirmaciju doživjela u sedamtesetim godinama. Nakon što su objavili svoj prvi album, postali su popularni širom bivše Jugoslavije. Oni su bend kojeg je Đoni Štulić smatrao izuzetnim i lirsko romantičnim. U to vrijeme grupa je održala brojne koncerte. Međutim, muzika se mnogo promijenila od dana kad su mladi sjedili u parkovima svirajući gitare, “družeći” se u pravom smislu te riječi. Branko Požgajec je veoma svjestan ovih promjena.

“Nikad nije bilo toliko izvođača kao sada, jer je za transformaciju vaše kompozicije u proizvod, koji se zove CD, dovoljno 24 sata. Vi snimite danas, a sutra se na svim policama nalazi vaš CD. Nikad nije bilo lakše svoju muziku dostaviti kupcima. Ali zbog te masovne produkcije, opao je kvalitet muzike. Sada i polu-talenti imaju priliku uz tehnološke dodatke”, kaže Branko Požgajec.

Frontmen “Drugog načina”, grupe koja je značajno uticala na nastanak jugoslovenskog roka, smatra da su na ovim prostorima sedamdesete bile najkreativnije godine. Branko kaže da se kreativnost u bivšim socijalističkim zemljama držala iza čelične zavjese, ali da su muzički kritičari iz dalekih zemalja nedavno prepoznali zlatno doba jugoslovenske muzike.

“Na zapadu je sustav razrađen, to su ti mehanizmi. Ako oni pronađu jednu talentovanu osobu u Engleskoj, oni od te osobe naprave biznis. Primjer nam je Suzan Bojl. To je ono što mi nemamo, a potencijal imamo. Kada budemo u stanju imati sve te karike i kada nekog ko je potencijal, nije bitno što je on iz malog mjesta, budemo prezentovali široj javnosti, ona će, a i svijet, to htjeti platiti”, izjavio je Branko Požgajec.

Drugi način- nekad

Svojom kreativnošću, bend “Drugi način” je obezbijedio put grupama, kao što je “Azra”, u doba u kojem su muzički producenti bili veoma konzervativni i gledali na električnu gitaru sa distancom. Međutim, tokom osamdesetih, mlađi ljudi, koji su se družili sa momcima iz rok grupa su počeli voditi muzički biznis. Branko smatra da su se na taj način srušile barikade, a buntovnici, kao Štulić, su dobili pažnju koju su zaslužili.

Pored svih promjena u muzičkoj industriji, publika u DFK je sinoć potvrdila veliku popularnost  originalne jugoslovenske rok muzike.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/drugi-nacin-na-isti-nacin/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])