Kako da “preživite” visoke potpetice

Objavljeno: 6. 7. 2015 u 16:00h

Hod u obući sa visokim potpeticama je umetnost, a kao i svaka umjetnost, ponekad zna i da zaboli…

Evo kako da nošenje obuće sa štiklom ne bude mučenje. Uz malo pripreme i pametnu kupovinu, dobićete efekat koji želite da postignete – noge odavde do vječnosti i zavodljivu figuru bez bolnih stopala i odrane kože.

Planirajte unaprijed. Ako za neku važnu priliku obujete cipele sa štiklom “pravo iz kutije”, život će vam se pretvoriti u pakao. Cipele morate kupiti ranije, tako da imate dovoljno vremena da se naviknete na njih i malo ih razgazite. Pre “velikog dana” ili “velike večeri” nosite ih dok obavljate sitnije kućne poslove, tako ćete steći dovoljno samopouzdanja pa ćete, kad dođe taj trenutak, hodati opušteno kao da ste se rodili u njima.

Uvijek je bolje da vam cipele budu komotne. Kad je riječ o cipelama sa visokom potpeticom, uže nije i bolje. Nemojte kupiti par koji vas steže nadajući se da će se razgaziti. Ako to uradite, završićete masirajući bolna stopala i proklinjući trenutak kad ste odlučili da ih uopšte kupite. Stopala otiču, naročito kad nosimo obuću sa visokim potpeticama, dakle, malo prostora nikad nije na odmet.

Visina, ali i oblik pete su ono što množi i dijeli. Stileto je druga riječ za mučenje. Visoka, tanka štikla koja bi trebalo da drži čitavo tijelo? Uozbiljite se. Umjesto toga, opredelite se za kupastu, malčice širu štikliu. Što je štikla šita, bolji oslonac imate, cipele su udobnije a hod postaje lakši.

Obućar je vaš prijatelj. Ako i posle nekoliko dana hodanja po kući u novom paru cipela imate problem, obratite se onome ko je završio školicu da se bavi cipelama. Ponesite novi par mučiteljki i probajte ga kod obućara, tako da možete da mu pokažete šta vam tačno smeta. Ponekad je dovoljno da se cipele stave na kalupe na par dana, tako da se malo prošire ili produže (ovo naravno u slučaju da se radi o kojem milimetru, a ne o cijelom broju), ponekad će biti potrebno da se dno pete malo ojača, tako da vam pruža bolji oslonac… U svakom slučaju, dobar obućar će vam sigurno ponuditi neko rješenje.

Skrivena platforma je – čarolija. Ali, tu morate biti oprezni, pošto na manje kvalitetnim cipelama to zna da djeluje jeftino. Ako je riječ o kvalitetnom paru, skrivena platforma će vas poštedeti bola: smanjiće pritisak na stopalo, pošto je noga ipak u malo prirodnijem položaju jer je manja razlika u visini pete i prstiju, a opet ćete dobiti sve predenosti visokih potpetica.

Kaišić oko zgloba može doneti olakšanje. Ako ste početnica u hodanju u obući sa visokimpotpeticama, neka prvi par bude model sa kaišićem oko zgloba. Tako će vam biti lakše da hodate, jer taj kaišić daje dodatnu stabilnost, sprečava klizanje stopala, a samim tim i žuljeve.

Ako vam se stopala znoje, sipajte malo talka u cipele prije nego što ih obujete. Talk će ublažiti znojenje, tako da nećete proklizavati u cipeli, pa je manji i rizik od ozbiljnih žuljeva.

Isprobajte različite uloške za cipele. Postoje ulošci prilagođeni upravo obući sa visokim potpeticama koji mogu da umanje pritisak na kritične zone.

Silikonski jastučići su na vašoj strani! Nekoliko strateški postavljenih silikonskih jastučića može vam olakšati muke. Isprobajte nekoliko varijanti, dok ne nađete najbolje rješenje. Ponekad je dovoljno da jedan postavite pod dio stopala koji trpi najveći pritisak, ponekad će vam olakšanje donijeti jedan koji ćete staviti pod petu… Ali, pobrinite se da su lijepo legli i da su dobro pričvršćeni, u suprotnom nikakve koristi od njih.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kako-da-prezivite-visoke-potpetice/||claudebot