Savjet frizera: Kako pravilno oprati kosu

Objavljeno: 30. 5. 2015 u 13:25h

Kao i za sve druge male stvari koje ponavljamo godinama tako i za pranje kose svako od nas ima neki svoj način koji je vremenom usavršio, a da li je on savršen i da li je uopšte dobar za kosu i skalp?

Iz razgovora sa klijentima o ovoj temi proizilazi da najveći broj njih bar u nekom dijelu griješi u načinu na koji pere kosu.

Prije svega odabir šampona i kondicionera je bitan, ali ta tema je već obrađena. Prva greška je nedovoljno pokvašena kosa-svaka vlas mora da bude natopljena sa vodom prije nego se počne sa šamponiranjem. Šampon nanosite u količinama koje odgovaraju vašoj gustini i dužini kose, ali tu nećete pogriješiti ako malo pretjerate (bolje nego da štedite pa vam kosa ostane neoprana).

Obratite pažnju da pri šamponiranju posvetite dovoljno vremena masiranju skalpa jer to je najbitniji dio pranja kose – uglavnom je lakše oprati kosu nego skalp. Na skalpu se pored masnoće i odumrlih dijelova kože nalazi i prljavština i ostaci proizvoda koje koristite na kosi, pa ako nepravilnim pranjem dovedete do nagomilavanje ovog miksa na sklapu može doći do pojave peruti ili čak i do smanjene proizvodnje vlasi. Masaža skalpa prokrvljuje kožu i stimuliše folikule da proizvode više kose. Ponovite postupak- isperite i ponovite šamponiranje i masažu.

Drugi šampon dobro isprite pri čemu što više vode potrošite imaćete utisak bolje oprane i ljepše kose. Ukoliko ne isprete šampon kako treba njegovi ostaci mogu da naprave probleme kao što je iritacija ili pojava peruti. Bilo da vam je farbana kosa ili ne, bilo da je duga ili kratka kondicioner vam pomaže da vam kosa bude ljepša ili da postignete željenu frizuru pa je njegova upotreba poželjna. Dobro je da kondicioner na kosi ostane bar minut, a vi iskoristite ovo vrijeme da raščešljate kosu- ne vucite već lagano raščešljajte rijetkim češljem ili četkom- ako ne uspijete ili ako se mučite onda vam je vrijeme za šišanje kose. Upotreba proizvoda 2 u 1 (šampon +kondicioner) se ne preporučuje za farbane kose kao ni za duge kose. Kondicioner dobro isperite.

Frotiranje poslije pranja je mjesto gdje mnogi griješe- agresivno trljanje kose peškirim dovodi do mehaničkog oštećenja kose pri čemu trljanjem kose peškirom ne dobijate baš ništa. Kosu ili uvijte u peškir i ostavite ga da upije vlagu ili stiskanjem (a ne trljanjem) isušite kosu.

Izvor: Superzena

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/savjet-frizera-kako-pravilno-oprati-kosu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])