Sedam načina da se spremite za sezonu kupaćih kostima (Foto)

Objavljeno: 5. 5. 2015 u 16:11h

Nije ništa novo ako ste se tokom zime malo opustili te nabacili par kilograma viška. Naravno, uz kilograme je došao i neugodni celulit kao i suha koža. Donosimo sedam provjerenih načina kako da tijelo spremite za ljeto te da izgledate savršeno u svom novom kupaćem kostimu.

Vodite dnevnik ishrane

lj1

Ako ste konačno ozbiljno odlučili da se riješite viška kilograma, prvi korak je da počnete voditi dnevnik ishrane ili, prostije rečeno, šta, kada i koliko jedete. Obično, prilikom konzumiranja alkohola, slatkiša i grickalica, nikada niste svjesni u kojoj količini ih zapravo uzimate pa često pretjerate. Zahvaljujući dnevniku ishrane, na vrijeme ćete spoznati svoje greške te pronaći način kako da ih ispravite.

Smanjite unos kofeina i alkohola

lj2

Smanjenim unosom alkohola, automatski ćete eliminisati veliki broj nepotrebnih kalorija. Alkohol je diuretik, što znači da će organizam biti zdraviji i svježiji nakon što ga prestanete konzumirati. Takođe, isto važi i za kofein. On je jedan od glavnih krivaca za pojavu celulita. Pokušajte da jednu ili dvije šolje kafe dnevno zamjenite crnim ili zelenim čajem. A kada je alkohol u pitanju, ako ne možete u potpunosti da ga “ostavite”, onda bar pokušajte da ga ne pijete radnim danima već samo vikendom. Plus, obavezno popijte bar dvije litre vode svakog dana.

Smanjite unos prerađenih šećera i ugljenih hidrata

lj3

Unos namirnica bogatih prerađenim šećerima i ugljenim hidratima direktno je povezan sa količinom sala koje imate na stomaku. Takođe, ove namirnice su uz kofein, glavni “pokretači” celulita. Kada je hrana rafinisana ili prerađena, to obično znači da ima visok GI (glikemijski indeks), ili da je bogata šećerima.  A kada se taj isti šećer ne troši, on prelazi u masti koje, uglavnom, prelaze u celulit. Smanjite unos čokolade, kolača, bijele tjestenine, riže i čipsa kako biste što lakše skinuli višak kilograma te zadovoljni dočekali ljeto.

Pravilno treniranje

lj4

Niste u pravu ako mislite da je za gubljenje težine potrebno samo da trčite ili vozite bicikl. Kardio treninzi se moraju kombinovati sa vježbama snage kako biste ubrzali metabolizam te sagorjeli što više kalorija. Izdržaj, čučnjevi i iskorak su najbolje vježbe snage, jer oblikuju zadnjicu te zatežu noge i stomak. Idealno bi bilo kada biste dva do tri puta sedmično radili kombinovani trening u trajanju od četrdeset pet minuta. Naravno, ne zaboravite na vježbe istezanja na kraju treninga.

Redovno radite piling tijela

lj5

Dva do tri puta sedmično, prije tuširanja, primjenjujte tretman suhog četkanja kože koristeći četku od prirodnih vlakana, kako biste stimulisali limfni sistem te na taj način uticali na smanjenje celulita. Počnite četkati od stopala pa prema gore, sve dok ne dođete do pazuha. Zatim iščetkajte i obje ruke, počevši od dlanova pa u pravcu srca. Korištenjem spužvice za tuširanje prilikom tuširanja može spriječiti urastanje dlačica, jer ćete trljanjem ukloniti mrtve ćelije kože te pomoći uraslim dlačicama da “izbiju” na površinu kože.

Omega-3 masne kiseline

lj6

Omega-3 masne kiseline od vitalnog su značaja za zdravlje ćelija kože i najčešće ih, putem ishrane, ne unosite dovoljno. Baš kao i voda, omega-3 kiseline čine ćelijske membrane fleksibilnima i elastičnima te zadržavaju hranjive materije, a izbacuju štetne toksine iz organizma. Dnevna preporučena doza je 5 ml visokokvalitetnog ribljeg ulja ili 3 000 mg ribljeg ulja u kapsulama. Za samo par sedmica biste trebali primjetiti napredak u teksturi vaše kože.

Losion za tijelo sa prirodnim uljima

lj7

Veliki broj krema na bazi mineralnih ulja, poput sorbolena ili glicerina lošeg kvaliteta, neće u potpunosti hidratizirati vašu kožu. One vam neće naškoditi, ali će spriječiti žlijezde da luče ulja te će koža postati suha. Ako imate izrazito suhu kožu, koristite hidratantne losione na bazi biljnih ulja poput ulja avokada ili bosiljka. Za sprečavanje urastanja dlačica, koristite losione na bazi čajevca koji imaju antibakterijsko i antiupalno svojstvo. Ne zaboravite da tijelo morate hidratizirati i iznutra tako što ćete konzumirati namirnice bogate zdravim mastima poput avokada, masnih vrsta ribe, sjemenki i orašastih plodova.

Izvor: minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sedam-nacina-da-se-spremite-za-sezonu-kupacih-kostima-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])