Priča o baletankama

Objavljeno: 17. 6. 2013 u 13:43h

Jednom davno bila je jedna mala lijepa cipela… Šarmantna, chic, klasična, udobna baletanka koja već godinama zavodi žene širom svijeta.

Ako pogledate u izloge svojih omiljenih trgovina vidjećete veliki izbor boja, materijala i cijena, ali oblik je sličan. Baletanke su postale must have u ormaru svake žene. Od prosječne djevojke, one koja slijepo slijedi modu do Prve dame.

Ali, nisu sve baletanke napravljene jednako. Jedan je brend koji više od 65 godina osvaja tržišta, a to je Repetto.

Priča o baletankama seže u 40-te godine prošlog vijeka. Tada Rose Repetto usavršava revolucionarni par baletskih papučica za svog sina Rolanda Petita, poznatog plesača i koreografa.

Baletanke su postale takav hit da su ih počeli nositi i njegovi prijatelji.

Pitate se koja je bila tajna Rose Repetto? Vrhunska izrada i oko za detalje.

Repetto plesne cipele bile su napravljene potpuno ručno da pristaju plesaču kao salivene i dokazano su bile kvalitetnije od konkurentnih proizvoda na tržištu. Ubrzo su njene cipelice postale prava pošast u baletu Pariške opere. Grupe plesača slijevale su se u malu radionu da naruče svoj savršen par.

Iako su Repetto cipele bile poznate kod profesionalnih plesača, ostatak svijeta možda nikada ne bi ni čuo za njih da nije bilo Brigitte Bardot, poznate francuske glumice i aktivistice za prava životinja.

Godine 1956. ta mlada francuska zvijezda snimala je film “Et Dieu Créa La Femme. Predivna i senzualna Brigitte, trenirana balerina, pitala je Rose da joj napravi elegantne cipele za šetnju gradom po uzoru na plesne papučice. I tada se rodila baletanka!

Svijet je primio poruku da je Brigitte Bardot postala jedna od najuticajnijih modnih trendseterica 60-ih i 70-ih godina. Slobodnog duha u baletankama, uskim hlačama i kosom sa volumenom, personalizirala je svoj stil.

Ali i Audrey Hepburn je otkrila baletanke tokom snimanja “Roman Holiday”, koje je posebno za nju izradio Salvatore Ferragamo.

Da li se ona inspirisala Brigitte ili Brigitte njom nećemo nikada saznati. Potpuno različite žene i različiti stilovi. Ali sigurno je da su obje imale osjećaj za modu.

Dok je Repetto slava rasla i kroz 60-te i 70-te francuski brend našao se 1980. godine u problemu. Ukus potrošača se promijenio i kupci su počeli tražiti i druge modele cipela. Čak su se i profesionalni plesači udaljili od svog do tada omiljenog brenda. Na sreću pojavio se biznismen Jean Marc Gaucher i uspješno je preuzeo kompaniju.

Pametan marketing uključio je poznate kreatore poput Karl Lagerfelda, Comme des Garcons i mnoge druge s kojima je ostvario saradnju. Brend je postao popularan širom cijelog svijeta i lider u proizvodnji profesionalnih plesnih cipelica.

Danas, kupci Repetto baletanki se ne ustručavaju potrošiti oko 200$ za jedan par. Dok “BB” model od pitona košta čak 400$. A ako vam se ne sviđaju baletanke ovog brenda, ne brinite se. Imaju i ostale modele cipela i modnih dodataka, a 85% cipela se i danas proizvodi u Francuskoj.

Nosite li vi baletanke? Posjedujete li možda jedan Repetto par?

Ako otputujete u Francusku, posjetite njihovu trgovinu koja je uređena tako lijepo da će vam zastati dah…

Izvor: Extravagant

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/prica-o-baletankama/||claudebot