Kad pas spasi život psu

Objavljeno: 23. 7. 2016 u 15:07h

Iako su za dobrovoljno davanje krvi ljudi svi čuli i mnogo je onih koji su darivali dragocjenu tečnost i spasili nečiji život, malo kome je poznato da i životinje mogu da budu dobrovoljni davaoci krvi, pa tako se desi da pas spasi život drugom psu.

Zlatko Jusufhodžić, direktor JU “Veterinarskog zavoda Bihać”, kazao je kako je imao slučajeve dobrovoljnog davanja krvi životinja. “Sve veće životinje mogu dati krv, ali najčešće krv daje pas, jer je kod njih postupak lakši i manje su kritični kada je u pitanju kompatibilnost krvne slike, pa se na osnovu biološkog testa može odmah davati krv drugoj životinji”, objasnio je Jusufhodžić.

Dodao je da, iako postoji dobrovoljno davanje krvi životinja, u BiH to nije baš tako često kao u nekim drugim zemljama. Novalina Mitrović, direktorica Veterinarskog zavoda “TeoLab” iz Bijeljine, kazala je kako ona nije baš upoznata sa ovim vidom pomoći životinjama i da kod njih nisu imali niti jedan slučaj dobrovoljnog davanja krvi životinja.

U Veterinarskom zavodu “Slaven” iz Banjaluke kazali su nam da su imali ovakve slučajeve i da su većinom imali dobar ishod na kraju.

“Tehnologija dobrovoljnog davanja krvi životinja je slična ljudskoj, s tim da se samo provjerava kompatibilnost krvi donora sa primaocem, a donor mora biti teži od 20 kg, zatim, mora da bude zdrav, jer isto kao i kod ljudi, ukoliko donator nije zdrav, postoji mogućnost da se prenese neka bolest na primaoca krvi”, rekao nam je Slaven Grbić, direktor ovog zavoda.

Istakao je da je najvažnije da ovaj vid pomoći životinjama postoji, ali da je najbolje izbjeći takvu situaciju ukoliko je to moguće.

“Ovakva praksa se primjenjuje ukoliko je životinja pretrpjela gubitak velike količine krvi zbog nekih fizičkih i mehaničkih trauma”, naglasio je Grbić.

On navodi da u apotekama za životinje ne postoji vještačka krv, ali da postoje supstance koje se koriste u slučaju da životinji treba krv.

“Plazma ekspander je supstanca koja nadomješta volumen krvi. Banka krvi ne postoji čak ni u svijetu zbog svoje zahtjevnosti, pa se zbog toga radi sa živim životinjama”, kazao je Grbić.

Iz veterinarskog zavoda “City Vet” iz Sarajeva rekli su nam da prvi put čuju za ovo i da nisu imali ovakve intervencije. U udruženjima za zaštitu životnja ističu da je veoma bitno pravovremeno pomoći povrijeđenoj životinji.

“Ukoliko nađete povrijeđenu životinju, najbitnije je da pozovete veterinara. Kada veterinar dođe, on će u zavisnosti, recimo, od povrede psa procijeniti da li je psu potrebno hitno nadoknaditi izgubljenu krv, a davanje krvi psa može da se izvrši i na licu mjesta ukoliko je to potrebno i ako postoji dobrovoljni davalac”, rekao je Goran Milojević, predsjednik Udruženja “Kerber”.

On kaže da u udruženju nisu imali slučajeva dobrovoljnog davanja krvi životinja, ali da su prisustvovali nekoliko puta ovom procesu u veterinarskim zavodima.

“Za transfuziju je veoma bitno da je pas krupniji i veterinari već obično znaju ko su vlasnici velikih pasa koji mogu dati krv, i obično te pse i uzimaju”, kazao je Milojević.

Kao što vidimo, i psi pokazuju crtu ove vrste humanosti, a oni koji su spasili drugi pseći život dobili su kao nagradu najvjerovatnije kost ili pseću hranu. Scooby dobar donor Jedan od poznatijih dobrovoljnih psećih davalaca krvi je Scooby iz Hrvatske, koji je spasio desetak pasa i svaki put je spreman dati krv kada je to potrebno.

Njegov vlasnik Slaven Karajica rekao je za hrvatske medije kako je Scooby prije četiri godine postao spasilac svoje vrste.

“Dobar je donor i ne boji se, a Scooby je i pristojan pa na izlasku iz ambulante tehničaru pruža šapu “, kazao je vlasnik. Za nagradu, ovaj dobri pas dobije slasnu kost i obrok bogat vitaminima.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubimci/kad-pas-spasi-zivot-psu/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot