Koliko je zapravo čokolada otrovna za pse?

Objavljeno: 20. 12. 2015 u 15:42h

Hemijska supstanca teobromin koja se nalazi u ovom slatkišu vrlo je otrovna za pse, a čokolada sa visokim koncetracijom kakaa je posebno toksična. Pročitajte kolika količina našeg omiljenog slatkiša je dovoljna da izazove trovanje kod psa…

Na našem portalu ste već imali prilike da pročitate kako da prepoznate i spriječite trovanje čokoladom. Čak i nekoliko kockica mogu biti vrlo toksične, zato čuvajte čokoladu dalje od domašaja ljubimca.

Tamna čokolada

Ono što je zdravo za nas, nije i za naše ljubimce. Tako čokolade koje sadrže visoki procenat kakaa su najviše toksične za pse, kao što je tamna čokolada. Zapravo, psi ne mogu da metabolišu teobromin iz čokolade, što utiče na rad nervnog sistema i bubrega. Zbog toga, psi koji pojedu čokoladu doživljavaju napade, drhtavicu i povraćanje.

Mlačena čokolada

Oko desetak grama mliječne čokolade po kilogramu tjelesne mase može biti smrtonosno. Što znači, oko 400 grama čokolade je otrovno za psa od deset kilograma, a oko 200 grama za psa od 5 pet kilograma. Razne čokoladice sadrže između 60 i 90 grama mliječne čokolade. Dovoljno je da pas od deset kilograma pojede 2 ili 3 čokoladice da bi se otrovao. Čak i one manje zaslađene imaju isti nivo toksičnosti.

Čokolada za kuvanje

Oko šest grama ove čokolade po kilogramu tjelesne mase može biti smrtonosno. Dvije štanglice čokolade za kuvanje mogu dovesti do trovanja psa od deset kilograma, a čak jedna štanglica može biti opasna za male pse.

Kakao

Oko 17 grama kakaa po kilogramu tjelesne mase psa mogu biti štetni. Znači, pas od deset kilograma se može otrovati ako pojede oko 150 grama slatkog kakaa.

Bijela čokolada

Bijela čokolada nije ni približno opasna kao tamna i mlečna. Ova vrsta čokolade se pravi od kakao putera, koji ne sadrži istu opasnu količinu teobromina, pa je samim tim i najmanje toksična. Bilo bi potrebno mnogo bijele čokolade da se pas otruje. Međutim, masti i šećer koje sadrži u velikim količinama mogu biti vrlo štetni za pankreas psa.

Suština je da je, bez obzira na težinu vašeg pasa, čokolada otrovna! Stariji psi, štenci i psi sa drugim zdravstvenim problemima su ipak ugroženiji. Ukoliko primijetite neki od siptoma trovanja čokoladom, pozovite vašeg veterinara što prije!

Izvor: zivotinje.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubimci/koliko-je-zapravo-cokolada-otrovna-za-pse/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot