Kina gradi najveću farmu za kloniranje životinja u svijetu!

Objavljeno: 28. 11. 2015 u 12:56h

Vijest da je u Kini počela izgradnja najveće farme za kloniranje životinja u svijetu – “fabrike za masovnu proizvodnju pasa, konja i goveda”, uzburkala je javnost i naučne krugove.
Vijest da je u Kini počela izgradnja najveće farme za kloniranje životinja u svijetu – “fabrike za masovnu proizvodnju pasa, konja i goveda”, uzburkala je javnost i naučne krugove.

Agencija Sinhua je javila da će na farmi biti klonirane životinje poput rasnih i policijskih pasa, trkačkih konja i goveda. Cilj je da se poboljšaju postojeće pasmine i poveća proizvodnja mesa.

Farma, u koju će biti uloženo 200 miliona juana (31 milion dolara), nalaziće se u Tjencinu, na sjeveroistoku Kine, a obuhvataće laboratorije za kloniranje, naučni centar i banku gena.

Centar se gradi na osnovu sporazuma koji su potpisali kineska biotehnološka kompanija “Boyalife”, južnokorejska “Sooam Biotech”, čiji je osnivač prije desetak godina izazvao kontroverzu tvrdeći da je klonirao ljudske embrione, i dva kineska istraživačka instituta.

Farma će početi sa proizvodnjom od iduće godine. Inicijalno će proizvoditi 100.000 embriona goveda godišnje, s ciljem da se taj broj poveća na milion.

“Kineski uzgajivači jedva stižu da proizvedu dovoljno govedine da podmire tržiste”, kazao je za Sinhua Su Siaočun, čelnik upravnog odbora “Boyalife”.

Korisnici društvenih mreža, međutim, ne pokazuju previše entuziazma za kloniranu govedinu i podsjećaju da će se farma nalaziti blizu mjesta hemijskih eksplozija u kojima je prošlog avgusta poginulo najmanje 165 ljudi.

“Da li će se to meso prodavati u Južnoj Koreji ili Kini? Ako to bude u Kini, neka ga prvo jedu naši lideri”, jedan je od komentara na internetu.

U drugom se, pak, sarkastično predlaže da se “to meso sačuva isključivo za vladine zvaničnike” i “da bi ga trebalo ponuditi narodu tek nakon što ga oni i njihove porodice budu jeli najmnje 10 godina”.

Profesor na Kineskom poljoprivrednom univerzitetu Džu Ji izjavio je za AFP da neće biti gotovo nikakve razlike između klonirane i prave govedine, ali da firme ne treba da žure sa stavljanjem kloniranog mesa na trpeze bez prethodnih “rigoroznih i temeljnih analiza”.

Kineski naučnici kloniraju životinje, mahom goveda, svinje i ovce, od 2000. godine, ali su se dosad te životinje prvenstveno koristile u naučne svrhe.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubimci/kina-gradi-najvecu-farmu-za-kloniranje-zivotinja-u-svijetu/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot