Zaštitite ljubimca od jesenjih opasnosti

Objavljeno: 10. 10. 2015 u 11:37h

Od otrova u domaćinstvu, do povreda koje izazivaju hladni vremenski uslovi, jesen može biti vrlo opasna za naše ljubimce.

Izdvojili smo za vas nekoliko savjeta uz pomoć kojih će vaš ljubimac biti zdrav i bezbjedan tokom jesenjih mjeseci.

U jesen se povećava upotreba rodenticida, koji su veoma otrovni za ljubimce. Naime, ako životinja proguta ovu vrstu pesticida, može doći do ozbiljnih posljedica, pa i do smrti. Ako morate da koristite ove proizvode, uradite to sa velikim oprezom i stavite ih na ona mjesta u bašti koja su nepristupačna ljubimcima.

Ako vaš pas nije bio toliko aktivan napolju tokom ljetnjih vrućina, nije loše obnoviti dresuru. Psi, kao i ljudi, vremenom postaju slabiji u vještinama kada ih ne koriste.

Jesen i proljeće je doba kada rastu pečurke. Dok 99 odstonjih nije otrovno ili sadrži vrlo malo toksina, onaj jedan procenat je veoma otrovan i može biti opasan po život životinje. Nažalost, većina otrovnih pečuraka se vrlo teško razlikuje od onih bezbjednih. Zato je najbolje da ljubimce držite dalje od područja gdje one rastu. Ukoliko sumnjate da je vaš ljubimac pojeo otrovnu pečurku, odmah potražite pomoć veterinara.

Kako bi očuvali tjelesnu toplotu, ljubimcima koji žive na otvorenom u dvorištu ili dosta vremena provode napolju, potrebno je više hrane tokom hladnih dana. Takođe, važno je da konji i ostale životinje uvijek imaju čistu, svježu vodu, koja nije zamrznuta.

Početak jeseni je vrijeme za promjenu tečnosti u motorima automobila. Etilen glikol, odnosno antifriz, veoma je toksičan za životinje, pa u slučaju izlivanja ove tečnosti morate odmah da je očistite.

Izvor: Zivotinje.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubimci/zastitite-ljubimca-od-jesenjih-opasnosti/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])