Ova životinja više nije ugrožena vrsta: Sada je i zvanično izumrla (Foto)

Objavljeno: 23. 6. 2015 u 10:29h

Udruženje “US Fish and Wildlife Service” je odlučilo da istočnu pumu ukloni na liste ugroženih životinja, na kojoj se nalazila 43 godine, ne zato što se njen broj povećao, već zato što je ova rasa velikih mački i zvanično izumrla.

puma0

Istočna puma je posljednji put viđena davne 1938. godine kada ju je ubio lovac iz Mejna, a prije toga je viđena šest godina ranije u Kanadu u Nju Braunsviku.

Stručnjaci smatraju da je za potpuno istrebljenje ove vrste kriv isključivo čovjek, odnosno evropski doseljenici koji su naselili Sjevernu Ameriku i ubijali istočne pume strahujući da će im one povrijediti porodicu i stoku.

Takođe, još jedan od mogućih razloga za istrebljenje ove životinje je i sječa šuma, tokom koje je istrebljen bjelorepi jelen, inače glavna poslastica istočne pume.

puma1

Istočna puma je 43 godine bila klasifikovana kao ugrožena vrsta iako je niko nigdje nije vidio više od 80 godina. Sada je svaka nada izgubljena, pa je “US Fish and Wildlife Service” donio odluku da je i zvanično proglasi zauvijek mrtvom…

Inače, pume, zajedno sa svojim rođacima panterima su nekada bile najrasprostranjenija vrsta sisara na zapadnoj hemisferi, ali su protjerane sa čak dvije trećine prostora koji su natanjivale.

U SAD postoji još oko 30.000 planinskih lavova, a panter s Floride se takođe nalazi na listi ugroženih vrsta i ima ih manje od 100 primjeraka.

Izvor: zivotinje.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubimci/ova-zivotinja-vise-nije-ugrozena-vrsta-sada-je-i-zvanicno-izumrla-foto/||claudebot