Zašto nam mačke donose svoj ulov?

Objavljeno: 18. 5. 2015 u 12:43h

Ako mačka ima pristup spoljašnjem svijetu, onda je vrlo vjerovatno i da svom vlasniku povremeno donosi plijen, najčešće ne pretjerano živ, ali s takvom radošću kao da je upravo kupila božanstven poklon.

Istraživanje objavljeno pretprošle godine u časopisu “Natural Communications” kaže da mačke u Americi godišnje ubiju između 1,3 i četiri milijarde ptica i između 6,3 i 22,3 milijarde malih sisara i glodara. Radi se o prilično impresivnim brojkama, ali znači li to da su mačke hladnokrvne ubice ili za to postoje neki dublji, evolutivni razlozi?

Mačke su evoluirale u vrlo efikasne predatore – imaju oštre zube i kandže, mekane šape za tiho prikradanje plijenu, noćni vid i nevjerovatno su brze i okretne. I dok je pripitomljavanje mačaka započelo prije nekih 10.000 godina, one su zadržale neke divlje lovačke instinkte kao i sposobnost varenja sirovog mesa. Koliko god ih sređivali, mazili i pazili, njihovi lovački instinkti nikad neće nestati.

Mačke najviše uče od majki, koje ih zapravo i podižu. To, između ostalog, uključuje podučavanje mačića kako da se čuvaju i kako da love. Majka ih tome uči postepeno donoseći im mrtav plen koji će pojesti. Sljedeći put donijeće im živi plen, iako već ošamućen, a ostaviće svojim potomcima da dovrše posao. Na kraju će ih i sama povesti u lov. Zabilježeni su i slučajevi u kojima ženke to rade i s mačićima koji nisu njihovi.

S obzirom na to da istu stvar rade i s nama – donose nam polumrtve životinje u kuću, one najvjerovatnije pokušavaju da nas nauče lovačkim vještinama koje nam očigledno nedostaju. Takođe je moguće i ono uobičajeno objašnjenje, a to je da nam jednostavno nose “poklone”.

Ali, kako piše stručnjak za mačke Džastin Alford, posmatrajući iz ugla evolucije vjerovatnije je da je to povezano s njihovim lovačkim instinktima koji su većinom potisnuti pripitomljavanjem, piše Tportal, prenosi B92.

Zato kad vam sljedeći put vaša mezimica na vratima ostavi polumrtvu životinju, pokušajte da se sjetite da vas zapravo voli i da u vama pokušava da probudi vrhunskog predatora.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubimci/zasto-nam-macke-donose-svoj-ulov/||claudebot