Posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga ima oružanu pratnju! (Foto)

Objavljeno: 17. 4. 2015 u 14:59h

Fotografije oružane garde jedinog preostalog mužjaka sjevernog bijelog nosoroga na planeti preplavile su internet i naišle na odobravanje svih ljubitelja životinja i prirode širom svijeta. 

no3

Na fotografijama možete primijetiti najmanje trojicu kenijskih rendžera kako stoje tik uz Sudana, kako inače zovu ovog mužjaka, kojem društvo povremeno prave i jedine dvije preostale ženke. Njih troje su posljednji preostali živi primjerci svoje vrste koja na zemlji postoji već 50 miliona godina. Sudan pripada zaštićenom nacionalnom parku Pajeta u Keniji koji se rasprostire na nekih 4.000 hektara i u kojem trenutno živi 105 crnih, 23 bijela, kao i tri pomenuta preostala primjerka sjevernih bijelih nosoroga.

Čuvaju ga ni manje ni više već kenijski specijalci zbog vrlo česte pojave lovokradica u ovom nacionalnom parku zbog kojih je, najvećim dijelom, sjeverni bijeli nosorog najugroženiuja životinjska vrsta na planeti ovog u ovom trenutku.U februaru ove godine vlasti u Keniji su uz pomoć brojnih međunarodnih organizacija pokrenule kampanju prikupljanja pomoći koja bi pomogla opstanku sjevernog belog nosoroga, na žalost, kampanja do sada nije pokazala neke značajnije rezultate.

no1

Kenija je pribjegla kajnjoj mjeri angažujući i vlastite vojne snage kako bi se zaštitio posljednji mužjak severnog bijelog nosoroga.

Trenutno, u Sudanovoj pratnji se i dan i noć smjenjuje oko 40 kenijskih rendžera koji su spremni i svojim tijelima da ga brane, međutim uslijed velikih troškova i nedostatka novca postoji velika opasnost da Sudan bude prepušten sam sebi što će vjerovatno značiti i definitivni kraj ove vrste.

no2

Sudan će, zasigurno, imati pratnju rendžera specijalaca u narednih šest mjeseci, za šta su obezbeđena sredstva. Za kasniji period situacija je neizvjesna.

Da je čovjek jedini krivac za skoro istrebljenje sjevernih bijelih nosoroga govori i podatak da je 60-ih godina prošlog veka bilo više od 2.000 ovih životinja šetalo afričkim savanama, a da je samo 20 godina kasnije njihov broj spao na samo 15, kaže se u izvještaju Svjetske fondacije za zaštitu divljih životinja (WWF).

Izvor: telegraf.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubimci/posljednji-muzjak-sjevernog-bijelog-nosoroga-ima-oruzanu-pratnju-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])