Naučnici su dokazali da će preljubnik sigurno opet varati, evo i zašto

Objavljeno: 26. 8. 2015 u 12:37h

Teško da ćete saznati kada vas je partner prvi put prevario, osim ako sam ne prizna. Ipak, jedno istraživanje je pokazalo da ko prevari jednom gotovo uvijek vara sve dok ne bude uhvaćen.

Tačnije, to što preljubnik nije uhvaćen je do te mjere fizički i psihički prijatno da stvara zavisnost. Autor studije Robert Vajs ističe da nije u pitanju samo seksualna preljuba nego prevara uopšte jer kod emocionalne nevjere djeluju isti ugrađeni mehanizmi koji stvaraju povratno zadovoljstvo.

On izdvaja tri mehanizma zbog kojih je preljuba tako prijatna. Prva je lična korist preljubnika – bez obzira na to da li je seksualni užitak, koketiranje kojim sebi hrani ego ili obavljanje nečega bez znanja partnera što je mimo dogovora. Potom slijedi osećaj autonomije, slobode i nadmoći nad žrtvom prevare. Na koncu je zadovoljstvo zbog kršenja pravila odnosno sreća što je “sistem pobijeđen”.

Zato, nevjerni partner će varati sve dok ga ne uhvatite. A što ga kasnije uhvatite, to će trauma biti veća – kako za preljubnika tako i za žrtvu.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubav-i-seks/naucnici-su-dokazali-da-ce-preljubnik-sigurno-opet-varati-evo-i-zasto/||claudebot