Da li je zaista moguće ostati prijatelj sa bivšim?

Objavljeno: 30. 6. 2015 u 11:18h

Odgovor stiže od psihologa Renate Senić, koja je na stručan način objasnila da li je ovo mit ili je ipak moguće.

Kada ljubav prestane dešava se pravi haos u glavi, osjećaj gorčine u stomaku. Sve dobija drugačiji smisao, i život više nije isti. Teško je ostavljenima, ali i onima koji ostavljaju. Da li je moguće da nakon nekog vremena, kada se vratimo u kolosjek i emocije se stišaju, pružiti prijateljsku ruku nekome ko je grijao naše srce, ali i krevet ? Da li ljubav dozvoljava da tamo gdje je ona nekada bila nastane prijateljstvo?

Česte su polemike na ovu temu. Jedni kažu da su to čiste budalaštine, dok postoje i oni koji u ovome ne vide ništa čudno.

Iz drugarstva se često rađa ljubav, ali da li je moguće da nakon strastvene veze postanete prijatelji ? Da li je bivši partner pravi prijatelj ili samo “rezerva”? Komunikacija je temelj svih odnosa pa ukoliko je ona bila dobra možda vam se posreći te nakon raskida dobijete više nego što ste izgubili.

“Moguće je i da momak i djevojka nakon veze ostanu prijatelji. Kako su se zaljubili i usmjerili zainteresovanost jedno ka drugom, mogu i da se odljube i da je preusmjere na druge ljude”, kaže psiholog Renata Senić.

Ona objašnjava da je nezgodno to što se uglavnom jedna osoba iz para prva odljubi, pa ova koja je i dalje zaljubljena nije spremna za prijateljski odnos.

“Kada se strast i zaljubljenost izbrišu iz partnerskog odnosa, vidi se na čemu je veza bila zasnovana. Ukoliko se obe osobe iz para odljube, a u njihovom odnosu ostane dovoljna količina lijepih uspomena, takav odnos može i ne mora da preraste u prijateljstvo, u zavisnosti od želja osoba koje su činile par. Ukoliko odnos od starta nije bio prijateljski, već je bio baziran samo na strasti i zaljubljenosti, moguće je da se nakon stišavanja strasti sasvim izgubi zainteresovanost za drugu osobu, da je obezvrijedimo i sjećamo je se s gorčinom. Takvi odnosi uglavnom ne prerastaju u drugarstvo”, kaže Senić.

Izvor: cosmopolitan.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubav-i-seks/da-li-je-zaista-moguce-ostati-prijatelj-sa-bivsim/||claudebot