10 načina da ekspresno poboljšate vašu vezu (Foto)

Objavljeno: 27. 4. 2015 u 17:03h

Uz sve što se događa u životu prosječnog para, veoma lako je zaboraviti male gestove koji vezu čine zdravom i funkcionalnom. Ono što većina parova ne shvata jeste da nije potrebno mnogo da bi se partner osjećao cjenjenije svakog dana. Zajedničko pridržavanje određenih stvari može napraviti velike promjene u vašem odnosu. Sledeći mali trikovi mogu se uklopiti u svakodnevne aktivnosti te pomoći u izgradnji čvršće i trajnije veze.

Ugasite telefon

vf1

Ako ste “zalijepljeni” za društvene mreže tokom obroka, vrijeme je da ugasite “pametni” telefon. Istraživanja pokazuju da postoji negativna korelacija između intenzivnog korištenja društvenih medija i sreće u vezi. Kada su ljuti, neki ljudi se mogu okrenuti tipkanju poruka kako bi izbjegli pričanje o problemu. To je način na koji dolazi do stvatranja distance između vas i partnera.

Idite u krevet u isto vrijeme

vf2

Imate osjećaj kao da vas dvoje skoro pa nikada nemate slobodan trenutak kada ste skupa? Odlazak u krevet u isto vrijeme može pomoći. Vrijeme za spavanje može biti i jedino vrijeme kada ste vas dvoje sami u toku dana. Čak iako ste noćna ptica, uvijek možete ostati u krevetu dok partner ne utone u san. Naravno, bilo bi mudro  da oboje dovoljno spavate. Naime, nedostatak sna može uzrokovati trzavice sledeće jutro.

Napravite partneru šolju kafe

vf3

Veliki gestovi nisu jedini način da pokažete kako vam je stalo. I jednostavne stvari, kao što je šolja kafe ujutro, mogu poboljšati vaš odnos sa partnerom. Istraživanja pokazuju da su česta, mala djela dobrote pokazatelj srećne i uspješne veze. Partneri u vezi mogu se ponekad osjećati da ih druga strana uzima zdravo za gotovo. Redovnim obavljanjem malih zadataka, partneru dajete do znanja da ga primjećujete.

Sjetite se komičnih trenutaka iz vaše prošlosti

vf4

Ponekad su najbolje uspomene one smiješne. Prisjećanje takvih trenutaka poboljšava vašu vezu na način da ćete ih ponovo proživjeti i oživjeti uspomene i vrijeme kada su se dešavale srećne, smiješne stvari.

Oznojite se

vf5

Nije tajna da dobra kondicija pomaže u spavaćoj sobi jačanjem izdržljivosti, snage i fleksibilnosti, ali “sesija znojenja” ima i više neposrednih efekata. Endorfin, koji se oslobađa tokom vježbanja, daje vam adrenalin koji povećava uzbuđenost. Aktivnosti koje povećavaju kucanje srca, kao što su hodanje, trčanje ili vožnja bicikla imaju garantovano pozitivan uticaj na “želju”. Bilo koja vrsta “naleta” uzbuđenja može se prenijeti na partnera i dodati strast vašoj vezi.

Plešite prije večere

vf6

Parovi koji često isprobavaju nove stvari zajedno imaju kvalitetnije veze, bar sudeći prema psiholozima. I, ovdje nije riječ o nekim ekstremnim stvarima, kao što je skakanje padobranom ili put na drugi kraj svijeta (mada i to funkcioniše) već o aktivnostima koje su vam oboma nove, a koje mogu trajati i svega pet minuta. Vrijeme večere odlično je za isprobavanje nečeg novog. Pojačajte muziku i plešite dok kuhate. Ili, možda možete praviti skupa neko jelo koje prije niste pravili.

Vodite ljubav na različitim mjestima

vf7

Vođenje ljubavi ne morate ograničavati samo na spavaću sobu. Ideja: probajte to raditi u prostorijama u kojima niste nikad prije. Novi elementi “igre” stimulišu sistem dopamina. Kada radite nešto što povećava oslobađnje dopamina to pojačava izdržljivost i želju.

Zagrlite partnera

vf8

Neseksualni dodiri, kao što su zagrljaji i držanje za ruke, jednako su važni kao i seks u održavanju veze zdravom. Dodirivanje je jedan od najdefinitivnijih načina koji pokazuju da ste u vezi. Na duge staze, što se više dodirujete sa partnerom to ćete se prijatnije osjećati skupa. Dodirivanje je i način da se umirimo. Svaki put kada to uradite vi šaljete pozitivnu poruku vašem partneru.

Postavite novo pitanje

vf9

Kao par, vjerovatno većinu vremena provodite pričajući o poslu, djeci, prijateljima. Kada ste se zadnji put zaustavili i pitali nešto novo? Kako veza napreduje, partneri se mijenjaju tako da postoji velika vjerovatnoća da vaš partner ima drugačija interesovanja u odnosu na vrijeme kada ste se tek upoznali. Pitajte partnera stvari koje ga obično ne pitate: o filmovima, muzici pa čak i šta biste uradili da osvojite pozamašan novčani iznos na lutriji.

Pokažite zahvalnost

vf10

Razmislite kada je partner zadnji put uradio nešto što vam je pomoglo ili olakšalo svakodnevni život i zahvalite mu se na tome. Parovi u vezi često se opuste i smatraju sasvim normalnim da druga strana ispunjava njihova očekivanja. Veoma često partneri zaborave da se zahvale jedni drugima, bez obzira da li je u pitanju iznenađenje ili pomoć oko svakodnevnih poslova. Prekinite tu praksu i zahvalite se partneru čak i onda kada vam donese čašu vode.

Izvor: minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubav-i-seks/10-nacina-da-ekspresno-poboljsate-vasu-vezu-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])