Neprivlačna karakteristika: Ovaj tip žena odbija muškarce

Objavljeno: 11. 4. 2015 u 19:24h

Nova studija objavljena u časopisu Evolution & Human Behaviour pokazala je da muškarcima nisu atraktivne hrabre žene. Istraživači pronalaze razloge za ovakvo ponašanje u evoluciji, odnosno u viševjekovnoj ‘navici’ da se muškarci doživljavaju kao snažniji i jači pol.

Istraživači s britanskog unuverziteta u Sauthemptonu regrutovalo je 159 žena i 181 muškarca u više evropskih država i pokazala im fotografije osoba oba pola kako izvode hrabra djela – borbu u ratnoj situaciji, ili pomoć osobama tokom prirodnih katastrofa.

I dok su žene bile uzbuđene prikazima muškaraca u herojskim situacijama – pogotovu onima za koje su čuli da su odlikovani za svoju hrabrost, isto nije bio slučaj i s muškim ispitanicima.

Žene vojnici, ali i žene velikog srca koje su na fotografijama nesebično pomagale drugima i skazivale veliku hrabrost, muškarci nisu percipirali seksualno privlačnima bez obzira na fizičku snagu i izgled.

Istraživači su naišli objašnjenje za ovakve pokazatelje u evoluciji, gdje su muškarci kroz generacije navikli da budu jači i snažniji pol.

‘Ova studija daje dokaze pretpostavci kako polne razlike u mješovitim grupnim sukobima imaju evolucijsko porijeklo, te da samo muškarci profitiraju od pokazivanja heroizma, ‘ pojasnio je Džost Leunisen, psiholog sa spomenutog unuverziteta i koautor studije.

Izvor: Zadovoljna/B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubav-i-seks/neprivlacna-karakteristika-ovaj-tip-zena-odbija-muskarce/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])