Muško ženski odnosi = “komplikovano je”

Objavljeno: 9. 2. 2012 u 16:13h

Ljudi su izuzetno komplikovana bića, pogotovo kada su u pitanju emocije. Svi se mi razlikujemo pa tako i naše emocije i načini na koji se nosima sa njima.

Međutim, svima nam je potrebna ljubav. Kad kažem ljubav mislim na sve vrste ljubavi, roditeljska ljubav, prijateljska ili ljubav između muškarca i žene. Jednostavno smo krojeni na takav način da nam je uvijek potreban neko. Ne znamo funkcionisati sami!

Što se tiče odnosa između različitih polova, oduvijek se govorilo da je to jedan od najkomplikovanijih odnosa u našem životu. Svima su nam poznate riječi “muškarci su sa Marsa, a žene sa Venere”. Naučnici sugerišu da suprotni polovi vole na drugačiji način. Žene, navodno, smatraju ljubav euforijom, idealizuju svog partnera i prije su spremne na brak; takođe one se češće zaljubljuju, ali je njihova ljubav kraćeg vijeka. Međutim, muškarci se više zaljubljuju na prvi pogled, svoju ljubav pokazuju na suptilniji način i duže pate nakon raskida.

Da li to znači da suprotni polovi drugačije doživljavaju veze?

Nikad nisam bila u prijateljskom odnosu sa riječi ljubav. Iskreno mislim da i ne znam šta ta riječ zapravo znači. Možda su Holivud i brojne knjige koje sam pročitala odgovorni za moju konfuziju i nesigurnost oko ove riječi. Budimo iskreni, ljubav koju vidimo na velikom platnu i o kojoj čitamo, “izmišljena ljubav”, nije vrsta ljubavi koju vidimo u svakodnevnom, stvarnom životu.

Nekad sam zamišljala ljubav kao baštu koja je uvijek ispunjena najljepšim cvijećem, bašta nad kojom sunce uvijek sija i u kojoj kiša nikada ne pada. Kao što vidite moja ideja o ljubavi je potpuno otuđena od realnosti, jer cvijeće ne raste tamo gdje nema vlage, a gdje nema vlage nema ni kiše. Dakle, možda je moj ljubavni Eden mrtav od samog početka. Možda moja ideja o ljubavi nikad nije bila realna. Možda je to razlog zbog kojeg nikad nisam razumjela muško-ženske odnose.

Pitam se kako je počela romasna između moje bake i djeda? Kako je moguće da njihova ljubav traje već decenijama?

Kada pogledam oko sebe vidim neki novi svijet, svijet u kojem se bojim da je ta istinska ljubav izumrla. Odnosi među partnerima nisu više ono što su nekad bili. Ponekad se i desi nešto pozitivno i zapitam se da li griješim, ali realnost me brzo udari u glavu i ponovo se povučem u svoje sumnje.

Više ne postoji samo kategorija “u vezi sam”, sada se ta kategorija dijeli na različite tipove veze. Pa i na Facebooku postoji opcija “komplikovano je”, čak je i to postalo ime za muško- ženske odnose. Pored toga postoje i brojne neimenovane kategorije.

Sjedeći na kafi sa drugaricom, ispričala mi je kako je upoznala divnog momka s kojim se stalno dopisuje. Nakon par dana pitao ju je kada će mu dopustiti da je izvede na piće ili u kino. Predložila je petak, na šta je on rekao “tad ne mogu, svaki petak idem u kino sa curom”, to jeste sa curom s kojom je u vezu već 5 godina i koju ne namjerava ostaviti.

Ona je mislila da je upoznala onog pravog. Neću ni da ulazim u to šta se motalo po njegovoj glavi dok ju je šarmirao.

Ne razumijem ni ljude koji se hvale da imaju savršenu vezu. Prvo, šta uopšte znači “savršeno”? A drugo, ako je ta veza toliko savršena i ako ljubav zaista cvijeta, zašto u tim vezama postoji strogo pravilo da ne smiju biti viđeni zajedno u gradu subotom uveče?

Postalo je popularno da muškarac izlazi sa svojim društvom, a cura sa svojim, pa čak i ako su u istom klubu oni ne prilaze jedno drugom. U koju kategoriju spada ova veza?

Nekad se desi i da upoznaš momka koji ti se nakon toga neprestano javlja, koji te zavodi lijepim riječima i obećava ti svijet. Izađeš s njim, zainteresuješ se i onda te on potpuno ignoriše. U takvoj situaciji počneš vjerovati da današnji mladići samo žele da imaju taj osjećaj da su traženi i da im zaista nije stalo do tvojih emocija.

Kada me neko upita “pa kako ti je bilo s njim, da li ti je slao znakove da je zainteresovan za nešto više?”, odmahnem glavom i mijenjam temu, jer ja zaista ne znam na kakve znakove treba da obraćam pažnju. Uvjerila sam se u to da ne razumijem muški rod i dok mi neko ne kaže direktno “želim vezu s tobom” neću da se mučim sa znakovima i ostalim muškim nagovještajima.

Život u ovom milenijumu dovoljno je komplikovan bez da komplikujemo i naše odnose sa suprotnim polom. Možda bi se svi trebali opustiti i prestati kategorisati i izmišljati razno-razna pravila za taj osjećaj ili nagon koji se zove ljubav.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ljubav-i-seks/musko-zenski-odnosi-komplikovano-je/||claudebot