Kako rashladiti prostor bez korištenja klima uređaja (FOTO)

Objavljeno: 30. 7. 2016 u 12:26h

Sve je  toplije, i sve više ljudi uključuje klima uređaje.

Ali, na našoj planeti postoje gradovi, čak i mnogo država u kojima je veoma toplo u toku cijele godine, a njihovi stanovnici ne mogu sebi dozvoliti ovakav luksuz.

Kako ohladiti prostoriju bez struje, smislili su koordinatori  projekta Eco-Cooler. Za stvaranje ove konstrukcije potrebne su samo plastične flaše i komad kartona. Ovakva jednostavna inovacija bila je ugrađena u više od 25 000 domova u Bangladešu.

Napraviti ovakvu „klimu“ je jednostavno i jeftino: na komadu jačeg kartona treba isjeći otvore koji, po dimenzijama, odgovaraju grlićima flaše.

sjeca-kartona

Nakon toga odsjeći polovinu flase i ostaviti dio sa otvorom, a vrh poklopca odsjeći makazama.

sjeca kartona

Sada ostaje samo ubaciti flaše u karton (dasku).

umjesto klime

Zatvoriti poklopce sa druge strane i ugraditi konstrukciju u prozor, tako da otvori gledaju unutar prostorije.

umjesto klime1

Što je veća razlika između prečnika flaše i prečnika grla, time je bolje. Pokušajte disati široko otvorenih usta na dlan – osjetićete toplotu. A ako dišete stisnutim ustima, vazduh postaje prohladniji, zar ne?

Ovdje funkcioniše jednostavan princip: vreo vazduh će dospjevati u flašu, a zahvaljujući suženju u grlu on će se ohladiti, i u prostoriji će postati svježije. Razlika je oko 5-7 Celzijusovih stepeni, ali za tropske vrućine ovakva razlika u temperaturi je dovoljno primjetna.

Možda će nekome od vas ova ideja biti od koristi, jer je to baš taj slučaj kada je genijalno, jednostavno, korisno i pristupačno.

Izvor: Uspesnazena

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/kako-rashladiti-prostor-bez-koristenja-klima-uredaja-foto/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])