Kako spriječiti dijete da govori ružne riječi?

Objavljeno: 22. 5. 2016 u 15:01h

Sva djeca eksperementišu sa psovkama i ružnim riječima. Nekada roditeljima nije jasno gdje su to mogli da čuju ali treba biti svjestan činjenice da su djeca mali sunđeri koji jednostavno sve upijaju.

Ne mora da znači da non-stop psujete u kući i da je čuo od vas, jer mališan ružne riječi može čuti na televiziji, u prodavnici, na igralištu, u vrtiću…

Dovoljno je da neku riječ čuje samo jednom i da je ponavlja stalno. Uostalom nije ni važno tražiti uzrok, tačnije osobu od koje je čuo ružnu riječ, već da mu date do znanja koliko je to ružno i nepristojno.

Kako da djetetu dam do znanja da je ružno psovati?

• Za početak naravno treba da budete dobar primjer. Čak i ako ste ranije psovali imajte na umu da je sada kada imate dijete to neprihvatljivo i potrudite se da iz svog rječnika izbacite ružne riječi. Ukoliko vam se pak omakne neka psovka izvinite se mališanu za svoj govor.

• Ignorišite dijete kada počne da psuje. Mališan vjerovatno traži vašu pažnju na taj način a ako je ne dobije, potrudiće se da je pridobije na neki drugi način.

• Nagradite dijete malim poklončićem (čokoladicom, odlaskom u park…) kada se izvini kad opsujue ili se ispravi prikladnom rječju. Dijete time daje do znanja da je svjesno da je pogriješilo i treba ga nagraditi što se potrudilo da se ispravi. Neke mališane će to podstaći da vašu pažnju privuku pozitivnim i lijepim ponašanjem.

• Objasnite djetetu da su ružne riječi neprihvatljive, ali budite spremni na to da će dijete možda biti zbunjeno oko toga koje riječi su prihvatljive a koje ne, pa će vas stalno ispitivati. Budite strpljivi, ali i pažljivi, da ne pretjera sa svojim stalnim zapitkivanjem.

• Utvrdite kaznu za psovanje i budite doslijedni u sprovođenju. Vikom i ljutnom nećete ništa postići već neka kazna bude recimo zabrana gledanja crtaća, zabrana slatkiša i slično. Ako mu zabranite nešto što voli, dijete će vremenom i samo razmisliti da li želi da „žrtvuje“ nešto zbog psovanja.

Moje dijete psuje zato što se ljudi tome smiju i ono misli da je to zanimljivo. Šta da preduzmem?

Budite spremni na to da će vam najveći problem biti okolina (rodbina, prijatelji…), kojima će biti smiješno i zanimljivo kada dijete govori ružne riječi, a možda će ga ohrabrivati ili čak učiti novim neprikladnim izrazima.

Ukoliko se radi o vama bliskim ljudima, objasnite im da vam to smeta i da ignorišu dijete kada psuje. Ako neko iz inata neće da vas posluša, u tom trenutku nemojte ništa da preduzimate, već sačekajte da popričate ozbiljno sa djetetom čim dođete kući ili budete nasamo. Objasnite mu koliko je ružno psovati i da mu se svi smiju zato što to nije lijepo, a ne zato što je zanimljiv.

Čak iako ste liberalni po pitanju psovki i govorenja ružnih riječi, djetetu treba dati do znanja da to nije lijepo, jer se može desiti da vam u nekom društvu bude izuzetno neprijatno zbog njegovog ponašanja.

Izvor: bebac.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/kako-sprijeciti-dijete-da-govori-ruzne-rijeci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot