Sedam trikova za dobijanje veće plate u 2016. godini

Objavljeno: 2. 1. 2016 u 15:25h

Prošli ste na razgovoru za posao, poslodavac je zadovoljan vama – ali ostala je još jedna stavka, plata. Uvijek delikatna tema za razgovor, vjerovatno i najneugodnija, gdje poslodavac uvijek gleda da “prođe bolje”, što znači da vi primate manje novca.
Vaš cilj je da prođete što bolje naravno, a ukoliko se o visini mjesečnog ili sedmičnog iznosa da pričati, odnosno pregovarati ovih sedam trikova bi vam moglo pomoći da pomoću psiholoških trikova povećate sebi platnu cifru.

Business Insider je pričao sa tri agenta, iz polja upravljanja ljudskim resursima, koji su ispričali za ovaj ugledni medij kako to da kandidati ubijede poslodavce da im daju više novca.

1. Uvijek pustite da poslodavac da prvu ponudu: Dodatak: Dok je on ne izgovori, vi je ne pominjite.

2. Ne raspitujte se mnogo oko prosječne plate: Vjerovatno imate informaciju oko prosječnih plata u toj kompaniji i prije nego odete na razgovor. Ali morate paziti na to da ne zapitkujete druge ljude koji tu rade previše.

Svaka kompanija ima limit koji će potrošiti na vas, nude vam uvijek manje, ali ako vi prabacite najveću cifru koju oni imaju u glavi – eliminisani ste. Tako da tokom “istrage” o finansijskoj moći firme budite tihi i diskretni.

3. Bolje platni razmak, nego direktna cifra: Dakle, uvijek krenite sa “pristao bih na cifru između ‘te i te'”, nego “neću raditi za ispod toliko”. Ostavlja bolji utisak, imate oslonac za pregovore, vidjećete reakciju poslodavca, a pri tom ste još uvijek u prednosti jer šaljete pozitivne signale za nastavak pregovora.

4. Recite “čudan” i okrugao broj: Stručnjaci su za Business Insider otkrili da je bolje koristiti “čudne” (u prevodu neparne) cifre, umjesto okruglih.

Tako da kada vas poslodavac pita na koliko biste pristali, radije recite na 1.300 KM, umjesto 1.450. Pri tom, uvijek u glavi imajte stavku broj tri.

5. Iskoristite kartu kontraponude: Ako vam poslodavac kaže da li biste pristali na mjesečnu platu od 1.200 KM, recite 1.400. Ali kontra ponudu možete koristiti samo jednom. Naći ćete se “negdje između” svakako.

Previše cjenkanja je frustrirajuće za obje strane. ukoliko on kaže 1.350, recite slobodno “imamo dogovor”.

6. Izgledajte uzbuđeno, ali ne previše: Entuzijazam i sreću morate pokazati, ali ako ga pokazujuete previše, dokazali ste da ste upravo izašli iz ekstremnog očaja. Poslodavac uvijek želi osobu koja je spremna i ozbiljna u namjerama.

Ne želi nekoga ko će izgorjeti od želje. Tu slabost pokazujete onda kada pokažete da ste previše uzbuđeni zbog novog radnog mjesta.

7. Uvijek recite tačan iznos plaće na prethodnom radnom mjestu

Te stvari se uvijek mogu provjeriti bez problema, a nikome ne treba lažov u radnom okruženju. A sigurno ne želite početi novi radni odnos sa stavkom “slagao” u biografiji.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/sedam-trikova-za-dobijanje-vece-plate-u-2016-godini/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot