5 savjeta uz koje će cvijeće duže trajati

Objavljeno: 1. 11. 2015 u 15:43h

Cvijeće uljepšava svaku prostoriju i situaciju te podiže raspoloženje. Kada cvijet odvojite od njegovog korijena, on prestane dobivati hranjive tvari te postaje podložno brzom truljenju. Da bi produžili rok trajanja omiljenog cvijeća, slijedite ove savjete iskusnih cvjećara.

1. Odstranite višak zelenila

Cvijeće će trajati dulje ako s dna stapke odstranite sve komadiće zelenog lišća. Hranjive tvari će tako ići direktno u cvijet, voda će ostati dulje vremena bistra i tako mu podariti dulji vijek trajanja. Također, ne zaboravite odstraniti svo uvenulo lišće s cvijeća prije nego što ga položite u vazu.

2. Odrežite cvijeće pod kutom

Nakon kupnje buketa u cvjećarnici pažljivo odvojite svaku stapku, pa pod kutom od 45 stupnjeva, te u zdjeli s vodom odrežite dno cvijeta čvrstim nožem ili vrtnim škarama. Ovaj će potez spriječiti ulazak zraka u biljku, te omogućiti biljci da kvalitetnije primi vodu iz vaze. Izbjegavajte rezanje običnim škarama jer bi ona mogla zgnječiti biljku i tako skratiti vijek trajanja.

3. Čista vaza

Cvijeće uvijek stavite u čistu posudu ili vazu koju ste prethodno dobro oprali vrućom vodom i odgovarajućim deterdžentom. Nedostatak mikroorganizama u vodi spriječit će prebrzo truljenje cvijeća. Da bi vodu održali čistom, u istu možete dodati i kap izbjeljivača ili malo sode bikarbone.

4. Hladnoća

Odrezano cvijeće voli hladnoću! Cvijeće stoga uronite u hladnu vodu, ili buket položite na balkon te ga izložite hladnim jesenjim večerima. Trajnost cvijeća možete produljiti i ako pošpricate malo laka za kosu s donje strane cvijeta.

5. Ruže vole limun

Neki vjeruju da ćete produljiti trajnost odrezanog cvijeća ako u njihovu vodu dodate aspirin ili nešto alkoholnog octa. Ruže, primjerice, obožavaju gazirane napitke s dodatkom limuna i limete pa bi uronjene u ovu slatku tekućinu mogle ostati svježe i do dva tjedna. Domaći cvjećari u vodu često dodaju kocku šećera i malo limunovog soka.

Izvor: Zadovoljna.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/5-savjeta-uz-koje-ce-cvijece-duze-trajati/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot