Ovo su 4 navike zbog kojih ne možete da se riješite podočnjaka

Objavljeno: 21. 8. 2015 u 16:15h

Dovoljno spavate, nemate alergije i podočnjaci nisu nešto za šta biste mogli da okrivite svoje gene, a opet ih imate. Evo nekoliko ključnih razloga.

Iako su nerijetko odraz lošeg stanja organizma, podočnjaci zapravo mogu da se pojave i kada ste kompletno zdravi, ali praktikujete neke loše navike kada su u pitanju njega i ishrana.

Ukoliko povedete računa o sljedećim sitnicama, možete vrlo jednostavno da se riješite ovog ružnog estetskog problema na svom licu.

Pretjerujete sa upotrebom krema za njegu kože

Retinol, salicilna kiselina i glikolna kiselina koji se nalaze u većini krema za podmlađivanje su vrlo efikasni sastojci koji mogu da poboljšaju tonus i strukturu vaše kože. Međutim, prečesta upoteba krema koje sadrže ove sastojke može dovesti do iritacija, posebno ako ih nepažnjom nanosite preblizu osjetljivoj zoni oko očiju. Ovo je čest uzrok pojave blage otečenosti ispod očiju koja je najvidljivija izjutra. Kako biste ovo spriječili, izbjegavajte nanošenje bilo kakvih preparata iznad jagodične kosti.

pr1

Nedovoljno ispirate kosu i lice

Najčešći uzroci nastanka dermatitisa kapaka, zapaljenja koje na kraju dovodi do nastanka podočnjaka i natečenosti, su šamponi, balzami, regeneratori i sredstva za pranje lica, tačnije njihove naslage koje ostaju “zarobljene” u naborima kapaka. Iako toga niste svjesni, ali površno ispiranje kose nakon šamponiranja ili nedovoljno umivanje kojim treba da sperete sredstvo za čišćenje lica značajno doprinosi pojavi podočnjaka. Zato, svaki put lice i kosu što temeljnije isperite običnom vodom, a ukoliko ste skloni iritacijama očiju, onda birajte antialergijske proivode za tuširanje.

pr2

Konzumirate hranu bogatu solima

Zbog ishrane sa visokim sadržajem soli dolazi do zadržavanja vode u organizmu na najčudnijim mjestima, a jedno od njih je i područje oko očiju. Naime, dnevni unos natrijuma trebalo bi da ograničite na 2.300 mg, odnosno on ne bi trebalo da prelazi 1.500 mg dnevno ukoliko imate više od 50 godina, patite od dijabetesa ili povišenog pritiska. Ukoliko to ne umijete sami, obratite se nutricionisti koji će vam pomoći da izbalansirate ishranu. Takođe, u tom slučaju potražite u apoteci neku od krema za područje oko očiju koje sadrže kofein jer one pomažu u sužavanju krvnih sudova, pa samim tim i u smanjenju podočnjaka.

pr3

Često ste na dijetama

Kao što, uslijed starenja, dolazi do laganog spuštanja obraza i pojave podočnjaka, tako i zbog gubitka više kilograma u kratkom vremenskom roku može doći do istog problema. Naglo mršavljenje praćeno je smanjenjem volumena u koži koja postaje opuštena i namrskana u predjelima u kojima ste ranije imali viškove, a na licu tada obično podočnjaci i podbradak prvi dolaze do izražaja. Ono što vam u tim situacijama može poslužiti kao prva pomoć svakako su hladne obloge od krastavaca ili kesica čaja, a na duže staze problem možete riješiti ipak nešto invazivnijim metodama poput filera koji efikasno vraćaju punoću koži.

Izvor: Telegraf.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/ovo-su-4-navike-zbog-kojih-ne-mozete-da-se-rijesite-podocnjaka/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])