Kako ispravno odmrznuti piletinu

Objavljeno: 3. 8. 2015 u 12:12h

Najbolje je i najzdravije pripremiti svježu piletinu. No savremeni i ubrzani način života nam ne dopušta da uvijek pronađemo vremena otići do trgovine ili mesnice, stoga je postalo uobičajeno da razne namirnice, pa tako i piletinu, zamrzavamo.

Pileće meso se brzo zamrzne, ali se dugo odmrzava. Ukoliko vam se žuri da pripremite obrok, meso nikako ne odmrzavajte u vrućoj vodi, već koristite mikrovalnu pećnicu, piše Net.

Imate li nešto više vremena, zamrznuto meso je nabolje odmrznuti u frižideru, jer je to najispravniji način odmrzavanja mesa. Pri tom morate uzeti u obzir da je meso iz zamrzivača potrebno izvaditi dan ranije.

Treći način odmrzavanja je odmrzavanje u hladnoj vodi, pri čemu vodu treba mijenjati svakih 30 minuta.

Odmrzavanje na sobnoj temperaturi i u toploj vodi nije preporučljivo jer brzim odmrzavanjem, pileće meso gubi na kvaliteti. Naime, odmrzavanjem u toploj vodi i na sobnoj temperaturi se izlažete riziku zaraze štetnim bakterijama koje se pojavljuju na većim temperaturama, osobito tijekom ljetnih mjeseci.

Kada meso zamrzavate, vodite računa da zamrznete određene količine i porcije, jer jednom odmrznuto meso ne smijete opet zamrzavati.

Zabluda je kako je rok trajanja zamrznutog mesa neograničen. Maksimalno preporučljivo čuvanje pilećeg mesa u zamrzivaču (na -18ºC) za cijelo sirovo pile je jedna godina. Iznutrice u zamrzivaču možete čuvati samo 3-4 mjeseca kao i kuhane/pečene komade pilećeg mesa.

U frižideru (na 4ºC) sirovo pileće meso može stajati samo 1-2 dana, a kuhano, odnosno pečeno pileće meso, 3-4 dana.

Izvor: Fokus

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/kako-ispravno-odmrznuti-piletinu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot