Ljeto: Kako da najlakše eliminišete najčešće i najtvrdokornije mrlje (Foto)

Objavljeno: 23. 6. 2015 u 16:46h

Prije nego što se odlučite da omiljeni komad odjeće odnesete na hemijsko čišćenje (ili bacite u smeće) pokušajte da uklonite fleke na neki od sledećih načina.

Sladoled

sl1

Odjeću potopite u litru vode u koju ste dodali kašiku deterdženta za veš sa enzimima. Nakon tridesetak minuta operite na uobičajen način.

Masnoća

sl2

Tečni deterdžent za veš sa pojačanim djelovanjem nanesite na mrlju, pustite da odstoji desetak minuta pa isperite. Ako je ona i dalje vidljiva, nanesite sredstvo za skidanje mrlja te odjeću ubacite u mašinu za veš i operite na uobičajen način.

Senf

sl3

Nekoliko kapi glicerina utrljajte na zaprljano mjesto kako bi se žuta mrlja što bolje “rastopila”. Ostavite da djeluje pet minuta, zatim nanesite sredstvo za skidanje mrlja te operite na uobičajen način.

Kečap

sl4

Okrenite mrlju na krpu i isperite  hladnom vodom. Nakon toga, na mrlju nanesite alkoholno sirće, sačekajte par minuta pa ponovo isperite. Ako je mrlja i dalje vidljiva, prije pranja u veš mašini, na odjeću nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja te je operite na što većoj temperaturi. Naravno, uvijek vodite računa da je voda sigurna za tkaninu te da je neće uništiti.

Roštiljski sos

sl5

Okrenite mrlju na krpu i isperite hladnom vodom. Nakon toga, nanesite sredstvo za skidanje mrlja, ostavite da odstoji nekoliko minuta pa isperite. Ako je mrlja i dalje vidljiva, nanesite alkoholno sirće, sačekajte par minuta pa ponovo isperite.

Bobičasto voće

sl6

Mrlje od jagoda i borovnica isperite hladnom vodom. U litru vode dodajte jednu supenu kašiku alkoholnog sirćeta i pola kašičice tečnog deterdženta za veš. Tkaninu ubacite u ovaj rastvor te pustite da odstoji petnaestak minuta. Isperite. Operite u mašini za veš na uobičajeni način

Trava

sl7

Na zaprljano mjesto nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja ili tečni deterdžent sa enzimima. Operite na uobičajen način na što većoj temperaturi.

Blato

sl8

Sačekajte da se blato u potpunosti osuši pa odjeću (ili obuću) dobro isčetkajte. Nikada ne kvasite, jer ćete na taj način samo “raširiti“ blato. Operite u mašini na uobičajen način.

Polen

sl9

Nikada, ali nikada ne kvasite mrlju od polena – to je nešto najgore što možete da uradite. Voda će ga samo još više razmazati. Umjesto toga, tkaninu dobro protresite te selotejp trakom uklonite eventualne ostatke.

Krema za sunčanje

sl10

Ostružite višak kreme za sunčanje te nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja. Operite na što većoj temperaturi, ali vodite računa da ne oštetite tkaninu.

Znoj

sl11

Na svježe mrlje od znoja nanasite amonijak. Nikada ga nemojte miješati sa izbjeljivačem, jer su njihova isparenja veoma opasna. Na starije mrlje nanesite alkoholno sirće.

Izvor: minimagazin.info

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/ljeto-kako-da-najlakse-eliminisete-najcesce-i-najtvrdokornije-mrlje-foto/||claudebot